Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Добрич – За първи път в историята дружина организира председателски лов

добрич лов

По традиция откриването и закриването на ловния сезон се отбелязва винаги с трапеза, на която има вкусни ястия и домашно приготвени питиета, жива музика и танци. Вдигат се наздравици, разказват се ловни случки, а настроението е приповдигнато.

Така беше и в ЛРД-Житница, която е част от състава на “ЛРД Добрич” – гр. Добрич на 27 януари. Председателят Георги Ламбов пое инициативата да покани ръководството на сдружение “ЛРД Добрич” – гр. Добрич, с председател на Управителния съвет Илия Михайлов, член на УС на НЛРС “СЛРБ”, всички председатели на ловно-рибарски дружини, членовете на УС и КС на сдружението, ръководителите на Сдружението от Вълчи дол, както и негови приятели от с. Батово на ловец излет за фазани.

С Георги Ламбов, който бе и ръководител на лова, успях да разговарям едва през т.нар. втора част, когато се освободи от задълженията си.

Ето какво сподели той: “Ловец съм от 1982 година. Всяко свободно време съм се занимавал с лов. В съботните и неделните дни съм лишавал семейството си за сметка на лова. Години на ред членовете на дружинката настояваха да стана председател. Отказвах, но вършех нещата, които са необходими.

Минаха много години, а настояванията продължаваха. Накрая не издържах и си дадох съгласието. Колегите ми знаеха, че като се хвана с нещо, изкарвам го докрай. Така и стана. През годините правехме разселване, хранилки, чакала, солища, калища, подхранване. Усилията ни не са сезонни, а целогодишни, защото това гарантира добрите резултати.

добрич лов

Много труд от страна на всички ловци. През септември 2023 г. завършихме и официално открихме ловен дом в центъра на Житница, както и пети навес, който е най-голям по размери и с възможности да побере повече от 40 ловци. През цялото време имахме материалната подкрепата на сдружение “ЛРД Добрич” – гр. Добрич, както и на спонсори и приятели, за което сме им благодарни. Който иска, може да мине през Житница. Лесно ще ни намери. Ще разкажем за лова, за цялостната организация на работата на дружинката, за празниците и вечеринките, за успехите и проблемите. Ловът е всичко за мен, но вече годинките напредват. Оглеждаме се за млади хора, които да поемат щафетата, но засега заявяват, че още не са готови, а и времената станаха в някаква степен трудни. Казал съм, че дружинката няма да я оставя, дори да не съм председател. Ще помагам винаги, с каквото мога.

В края на миналата година взехме решение и предложихме на ръководството на сдружението да поканим на 27 януари на лов на фазан всички председатели на ЛРД, членовете на УС и КС на сдружението, ръководството на ловното сдружение от Вълчи дол, както и приятели от Батово, които са ни помагали през годините. Получи се хубав ловен излет, в който участваха около 50 ловци, сред които бяха и притежателите на най-добрите кучета-птичари. Проведохме няколко гонки и слуката беше добра.”

Най-красивото нещо по време на лова бяха четири сърни, които необезпокоявани грациозно преминаха пред погледите на ловците. В такива моменти затаяваш дъх, дори спираш да дишаш пред величието на природата, създала тази хармония. След проведените четири гонки, при отлични атмосферни условия, ловците приключиха ловния излет. Неговият ръководител – Георги Ламбов, покани всички на другарски обяд

Втората част се проведе в ловната зала на заведението, където Ивелин Николов заедно с Красьо, Гошо и Данчо се погрижиха за празничния обяд на всички гости на дружинката. Вкусна супа, приготвена от съпругата на Георги Ламбов – Янка, кебап и отбрани мезета и питиета.

добрич лов

В Житница, по традиция, всеки празник минава под звуците на жива музика. Съвсем наскоро там беше оркестърът за народна музика “Приятели”, а в този ден – представителна част от оркестър “Жътвари”. Многократно се завъртя добруджанско хоро, пяха се песни, разказваха се ловни истории.

Първата наздравица вдигна Илия Михайлов: “Изказвам специална благодарност за инициативата на Георги Ламбов. От 35 години съм ловец, но такова нещо не се е случвало – председател на дружина да покани всички председатели на ЛРД и членовете на УС и КС на сдружението. Благодарим му за днешния отлично организиран и проведен ловен излет! Имаше и слука. Благодарим му, на него и на членовете на ЛРД-Житница, за всичко направено през годините – ловен дом, заслони, навеси, хранилки, чакала, водоеми и др. Неща, които изискват не само време, а инициативност и средства. Не е случайно, че освен председател на дружинката в Житница, той е и член на УС на сдружението. Във втората част имаме възможност да се видим всички, да споделим подготвената трапеза, да се повеселим и поприказваме с приятели-съмишленици. Благодарим ти, Гошо!”

Музиката и песните на оркестър “Жътвари” звучаха до късно. Атмосферата в ловните зали остана докрай приятелска. Домакини и гости си дадоха дума за срещи през следващия ловен сезон, който по традиция се открива в средата на август. Дотогава им предстои участие в традиционната ловна вечеринка, организирана от ЛРС-Добрич, както и много грижи за животните и птиците в ловностопанските райони.

Текст и снимки: Николай МИРЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ