Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Елхово – Изненадващо добра слука с пъдпъдъци в края на октомври

елхово лов

Диви свине по селата в равнинната част на ЛРС-Елхово почти няма. Виждат се животни по най-южните гористи територии на Дервентските възвишения, в близост до границата с Турция, както и откъм резерватите „Горна и Долна Топчия“.

Това дава надежди за по-добри дни, но дали ще навлязат към вътрешността на страната не е ясно. Съществува и друг сериозен проблем, който възпрепятства миграциите на дивеча. По цялата територия в тази част на страната почти денонощно се срещат групи от мигранти. Властите правят каквото могат, за да въведат ред и да спрат мигрантската вълна, но това засега май не е по силите им.

При тези обстоятелства група ловци от с. Маломирово решили да излязат за пъдпъдък в напредващата есен. Тъкмо да се порадват на хубавото време в края на октомври, а и да разходят кучетата си. Предприели обход на равнинни терени с нискостеблена растителност в м. „Клетките“. Всички били приятно изненадани от присъствието на пъдпъдъци. Вдигнали се доста птички, а под точен обстрел попаднали поне двайсетина. За всеки от участниците в лова имало слука и всеки закачил по нещо на висулките.

Галин Минчев, един от участниците в лова край с. Маломирово, споделя:

„Стана много приятен лов. Че ние толкова пъдпъдъци на едно място не сме намирали и при първите излети в началото на сезона през август, когато излизаме с най-големи надежди. Е, и тогава удряхме по нещо, но е далеч от добрите стари времена, в които пъдпъдъците бяха в изобилие при нас…“

Наблюденията в землището на с. Маломирово показват, че има една сюрия с диви свине в м. „Термата“, но ще изчакат да дойде по-подходящо време за този лов, за да не ги прогонят. Пък и през зимата местните ловци са се специализирали в групов лов на чакали и вече го чакат с нетърпение.

ЛРС-Антоново – Градските ловци преизпълниха плана за отстрел за по-малко от месец

Ръководителят на ЛРС-Елхово Кольо Касъров също взе отношение за хода на ловния сезон:

„Имаме само едно отстреляно диво прасе – в с. Голям Дервент. При първите излети като че ли се виждаха животни тук-там, а сега и те изчезнаха. В района на Болярово ги имало, споделят колеги. Ние ги чакаме все още, ама откъде ще дойдат, и аз не знам…“

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ