Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Елхово – Ловът на хищници става основен

елхово събрание

По време на отчетното общо събрание на ЛРС-Елхово председателят и специалист по лова Кольо Касъров постави акцентите от изминалия ловен сезон, от ловностопанската дейност и финансовото състояние на сдружението.

С оглед на все още крехката популация на диви свине, която бе тотално погубена заради АЧС, ловците търсят алтернативи и може да се каже, че ги намират основно в груповия лов на хищници. С чакалите водят непримирима битка. При план за ползване от 325 за миналата година са реализирали 345 и това е преизпълнение от 107%.

Прави впечатление, че се увеличават вълците. Имат 6 отстреляни на територията на сдружението, а в добавка и още 30 лисици.

На хищници ловуват и индивидуално, но организират и много резултатен групов лов, като там също имат впечатляващи резултати.

елхово събрание

В актива им се отчетени 15 отстреляни диви свине, при план за ползване 28. По-добре е от предходната година, но далеч от добрите стари времена преди епидемията.

С 2180 пъдпъдъка и 510 гургулици местните ловци все пак поддържат добро темпо и резултатите, макар и понамалели в последните години, са на сходно ниво. Този лов е традиционен през лятото и има много почитатели. Но пък е свързан и с обичайния проблем – интензивното земеделие не оставя много необработени площи след жътвата и пъдпъдъците все по-малко се застояват при тях.

Имали са приятни емоции с един есенен излет за див заек. Отстреляни са 50 зайка, като добри резултати са отчели Втора градска дружина, Маломирово, Трънково, Борисово.

Градските дружини са излизали и на фазани, като също са имали добър отстрел.

Гост на годишното отчетно събрание на елховските ловци беше председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Той отговори на актуални въпроси, касаещи някои проблеми и затруднения, създавани от нормативните разпоредби. Разисквана бе темата за волиерите за доотглеждане на дивечови птици, което се оказва трудна задача и не всяка дружина може да се справи. Инж. Василев разясни и някои въпроси, касаещи предстоящи промени в ловното законодателство. 

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ