140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Годеч: Рибарската дружина расте и печели уважение

 

Младен ДОБРЕВ

Вече 140 риболовци членуват в рибарската дружина към Годечкото сдружение. А през 2006 година, когато е създадена с решение на Управителния съвет на сдружението, са били 50 риболовци. При общ състав от 550 членове, рибарското присъствие наистина е внушително. Малко сдружения в системата на Съюза на ловците и риболовците може да се похвалят с такова масирано членство на въдичари. Затова потърсихме ръководителя на сдружението Радослав Димитров, за да ни разкаже как е почнало всичко. Той беше любезен да се върне назад във времето и да сподели интересни неща.

Преди години ловци от сдружението имали желание да зарибяват Рибарниците – така се наричат трите неголеми водоема в покрайнините на града. Били са някога рибарници, но задълго са оставени на произвола на съдбата. Самите риболовци от града и околностите решили да се обединят и сами да ги поддържат. За това и от сдружението направили каквото е необходимо и кандидатствали пред общината да ги стопанисват. От 2015 година са им дадени за срок от 10 години. Почистени и облагородени са и трите (водната им площ е съответно 25, 20 и 13 дка). Зарибяват ги ежегодно с шаран, толстолоб и бял амур, а там има и друга риба, включително и щука. Всяко лято се хващат солидни екземпляри от изброените риби от 10 кг и нагоре, а есента е времето на трофейните щуки.

Председател на дружината е Димитър Георгиев (68 г.) – сериозен местен човек, член на сдружението от 50 години. Избран е на поста още с основаването на дружината и кара вече трети мандат. Освен всичко друго, той е и много сериозен рибар, като има с какво да се похвали и в тази насока. Направил е много за дружината и затова си е спечелил заслужен авторитет и уважение сред цялата рибарска гилдия в Годеч и региона.

За правилата на риболов и начините на стопанисване, каквито са установени там, може да прочетете в бр. 44 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ