Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Харманли – За финал на кампанията разселват 110 диви зайци

харманли разселване

Тазгодишната кампания по разселване на дивеч в ловните полета на Харманлийското сдружение беше много пълноценна. В различни периоди от годината осигуриха и от трите основни вида дивечови птици. Да припомним как протече разселването. 

Общо 720 фазанчета на 45-дневна възраст са пуснати след задължителния адаптационен период във волиери. От тях 320 са закупени със собствени средства и 400 са по Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ.

При яребиците положението е следното: 220 са за собствена сметка и още 275 по Националната програма. И те са взети на 45-дневна възраст и след доотглеждане са разселени в дивата природа.

В Харманлийското сдружение отново направиха опит да съживят популацията на кеклиците. Общо 315 птици на 45-дневна възраст са взети, като 140 са от собствени средства и 175 по Националната програма. Фазани и яребици са доставени от стопанството в Ямбол, а кеклиците – от Сливен.

харманли разселване

От сдружението са доволни от промените в реда на стимулиране на сдруженията по Националната програма и порасналите възможности да се осигурят повече дивечови птици при разселването. Фактите са налице – и при тях тази година разселването е значително по-мащабно.

И като за финал на тази впечатляваща кампания, още 110 диви зайчета на 60-дневна възраст, отгледани от стопанството на фирма „Сокол-БЛРС“ в гр. Луковит, поемат пътя към свободата.

Първата партида пое към селата от община  Маджарово. В с. Бориславци пуснаха 10 зайчета, а в с. Сеноклас – още 6. Следващите отидоха към села от другите две общини в състава на сдружението – Харманли и Симеоновград.

***

Какво прави впечатление? Фазаните и яребиците са по-адаптивни и оцеляват, докато при кеклиците аклиматизацията е трудна и оцеляемостта е ниска.

Диви зайци се срещат от миналогодишното разселване. Затова тази година са решили отново да пуснат, за да се стабилизира популацията им. Статистическата информация по отношение на разселването получихме с любезното съдействие на Дончо Чипилски, ръководител на ЛРС-Харманли.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ