140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Хасково приключи сезона с 288 отстреляни диви свине

хасково лов

С 288 отстреляни диви свине ЛРС-Хасково приключи сезона за най-желания лов. С тази бройка ловците изпълниха плана за ползване на този вид дивеч на 56 процента.

 За разлика от други региони, където дивите свине тревожно се намалели, ЛРС-Хасково не може да се оплаче:  реалният запас според последната таксация  е 892 бройки, като надхвърля допустимия със 178.  Радващ е и фактът, че на територията на сдружението няма случай на  заразени животни с африканска чума .

Редица дружини са доволни  от късмета да отстрелят големи екземпляри.

Сговорна дружина прасе повдига- така ловците от с. Мандра /на снимката/ шеговито перифразираха народната поговорка, след като успешно отстреля едър глиган.

Не спира и системната борба срещу хищниците, най-многобройни сред които в хасковския край са чакалите.

Отстреляните 465 чакала са близо половината от  наличните. 306 са лисиците, а вълците тази зима досега  са 3.

При дребния дивеч най-много са дивите зайци -107, следвани от яребиците – 67, и фазаните-50. В графата на прелетния и водоплаващ дивеч фигурират 1486 гургулици, 1431 гривяци, 111 бекаси и 526 зеленоглави патици.

Положителна тенденция за хасковското сдружение напоследък  е увеличената популация на сърни, благородни елени и елени-лопатари. И те, и останалите диви обитатели са обект на непрестанни грижи през студените януарски дни.

видео

Хранилките, поставени на подходящи места, редовно се зареждат, защото ловците знаят: за да получиш от природата, първо трябва да дадеш.

Тези дни в община Минерални бани, а и на други места, ръководството на ЛРС-Хасково провери работата по зимното подхранване и констатира, че ловците ритмично се справят с това неотменно задължение.  

Членовете на сдружението отлично знаят, че при констатиране на неизпълнение на ловностопанските мероприятия Изпълнителната агенция по горите  забранява ползването на дивеча в съответните ловностопански райони за срок от 3 месеца до 1 година.

Златка Михайлова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ