Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Кърджали – На богата слука се радват ловците от Източните Родопи

валери лов

На богат „урожай“ се радват ловците от сдружението на ловците и риболовците в Кърджали. През октомври отстреляха 183 диви свине. Едва ли има толкова много на друго място в страната. Няма дружина от шестнадесетте, която да не се е разписала.

До момента лидер е дружина Боровица с 33 отстреляни свине. Следват Кърджали 1 – 23, Комунига – 18, и Бойно – 16.

Прогнозата на ловния надзирател в сдружението Ферхад Ахмед е оптимистична. Той смята, че до края на сезона ще паднат около 400 прасета.

Не само добрият отстрел е повод за задоволство сред ловците. Тази година попадат и на много трофейни глигани, оценени с медали. На трофей на Бейхан Мюмюн от дружината в с. Боровица комисията към Държавното горско стопанство в Ардино е присъдила  131 точки по CIC.

До момента няма открити трупове на умрели диви свине, както и болни от Африканска чума. Но при немалък процент от отстреляните животни са открити антитела на това заболяване, което е показател, че са преболедували. Не са установени случаи на трихинелоза.

При излетите на групов лов на дива свиня ловците от ЛРС-Кърджали наблюдават увеличаване на популацията на елен лопатар и благороден елен.

Притеснителното е, че се натъкват и на много вълци.

Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ