Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Кърджали – Отличен сезон отчете най-голямото ловно сдружение в Източните Родопи

събрание кърджали

Отчитаме един отличен сезон, който е втори по отстрел на дива свиня в сравнение със сезон 2019/2020 г. – констатира на Общото отчетно събрание на сдружението на ловците и риболовците  в Кърджали председателят на сдружението Васил Дончев. –  Тогава бяха отстреляни приблизително 600 броя, а през настоящият 533 според пробите, дадени за изследване за африканска чума и трихинелоза.

Над 30 трофея от дива свиня са оценени с медали, като 18 от тях са златни. Това никога не е било 123-годишната история на сдружението.“

Но по думите му най-важното е, че през сезона няма инциденти и фрапиращи бракониерски прояви.

Пролетната таксация представя добра картина за наличието от дивеч. Нивото на дивата свиня се запазва като през предходните години. Благородният елен бележи осезаемо увеличение. Елен лопатарът също се увеличава, за което спомага ежегодното разселване.

събрание кърджали

„От септември 2013 година, до сега на територията на сдружението са разселени 436 елен лопатара. Никой в страната това не го е направил. Сърната запазва миналогодишното ниво, но се наблюдава, че там, където се увеличава популацията на елен лопатар, популацията на сърната намалява, което е доказано в цяла България и Европа“ –  каза Васил Дончев.

Отстрелът на чакали и лисици е добър, затова намаляват, но се увеличават скитащите кучета. В момента те са най-големия проблем. Той припомни за разкъсана от скитащи кучета бременна кошута в района на дружина Костино. Приплодът е намерен до нея. Възможно е малките да са били две. Снимката, публикувана в медиите, е обиколила цяла България. Гледката е били потресаваща. Васил Дончев прикани присъстващите си колегите в залата за сериозни мерки в борбата със скитащите кучета.

На форума Васил Дончев съобщи дългоочакваната от всички добра новина – ЛРС-Кърджали е получило разрешение за строеж на ловно стрелбище. Препоръчано бе дружините да правят полигони за обучение на кучета, както и волиери до края на година, за да могат да спазят изискванията при разселването на птици.

По предложение на Управителния съвет Общото събрание реши да запази през следващата година размера на членския внос за ловците и риболовците. Вдига се обаче встъпителният членски внос.

През новия сезон ЛРС-Кърджали ще има нови попълнения. След дълго прекъсване тази година провежда курс за ловци, а за опитните и мераклиите организира курс за подборен лов.

В началото на събранието делегатите посрещнаха на крака знамето на сдружението. Почетоха с едноминутно мълчание паметта на ловците, починали през отчетния период и се помолиха за болните си колеги да оздравеят.

Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ