Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Кърджали прави дарение за барелеф на известен художник

Валери КОВАЧЕВ

Ловците от ловно-рибарското сдружение в Кърджали под­крепиха инициативата за поставяне на барелеф на известния кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими. Управи­телният съвет на сдружението единодушно реши шестнай­сетте дружини да дарят по 100 лева. Предложението за фи­нансова подкрепа на инициативата бе на председателя на ЛРД-Перперек Янко Димов, в която Джемал Емурлов – Джи­ми е членувал.

Янко Димов съобщи, че проектът за барелеф е готов. Той ще бъде поставен пред артгалерията в Кърджали. Очаква се част от парите да бъдат осигурени от общината.

Инициативата за поставяне на барелеф на Джемал Емур­лов – Джими е на негови близки приятели и колеги. Инициато­рите са възложили на художника и скулптура Емил Пенчев да изработи проекта за барелеф, който вече е одобрен.

Джемал Емурлов е роден на 13 април 1948 г. в село Чи­флик. Завършва Художествената гимназия в София и ху­дожествената академия „Николай Павлович”, специалност „Живопис”. Негови творби се намират в Националната худо­жествена галерия в София, във всички областни галерии в страната, както и в частни колекции в България, Русия, Тур­ция, САЩ, Унгария и други страни. Един от основателите и дългогодишен председател на Дружеството на художниците в Кърджали.

Във връзка с 60-годишнината му през 2008 г. Общинският съвет в Кърджали удостоява Джемал Емурлов със званието „Почетен гражданин на Кърджали”. Починал е през 2014 г.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ