140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС Кърджали разсели 100 кипърски кеклика

Кърджали, Валери Ковачев

Ловно рибарското сдружение в Кърджали разсели експериментално сто кипърски кеклика от вида тракийски кеклик по Националната програма за развъждане на птици и едър дивеч. Те бяха разпределени по двайсет между дружините Яворово, Костино, Кърджали-1, Кърджали-2 и Боровица.

Всички птици се опръстени. Така дружините ще могат са проследят тяхното адаптиране, движение, развитие и най-важното дали ще оцелеят.

“Разселвали сме много пъти наши тракийски кеклици, но те са почти опитомени, загубили са инстинкт за самосъхранение, стават лесна плячка на хищниците, свикнали са с хората. Затова през последните няколко години почти бяхме се отказали от разселване на кеклици. Кипърските кеклици са диви. Ако опитът се окаже сполучлив ще разселваме от тях”, заяви председателят на Ловно-рибарското сдружение инж. Васил Дончев.

За първи път през тази година Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” внесе яйца от кеклици от Кипър, които бяха излюпени в кекличево стопанство „Сините камъни” в Сливен 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ