Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Кърджали – Златен сезон изпратиха ловците от най-голямото сдружение в Източните Родопи

вечеринка кърджали

„Изпращаме един отличен сезон. Най-важното е, че нямаме никакви инциденти. По отстрел на дива свиня сезонът е на второ място в над стогодишната историята на сдружението“, изтъкна на традиционната ловна вечеринка председателят на ЛРС-Кърджали Васил Дончев.

Според лабораторните проби за трихинелоза и Африканска чума по свинете през сезон 2023/2024 година в сдружението са  отстреляни  533 диви свине. Само сезон 2019/2020 година е бил по-добър.

вечеринка кърджали

В обръщението си към колегите на ловния купон, който се състоя на 9 февруари в ресторант „Арпезос“ в Кърджали, Васил Дончев с гордост отбеляза, че от тези  533 диви свине над двадесет са трофейни. За трофеите са присъдени 18 златни медала, 2 сребърни и 3 бронзови.

На първо място по отстрел на дива свиня е дружина Кърджали 2 – 69 броя, на второ Боровица – 61, на трето Паничково – 58. Следват Кърджали 1 – 51 и Бойно – 50.

„Познавам ловното движение в страната и доколкото зная през сезон 2023/2024 година вероятно няма друго ловно сдружение в  с толкова много медали за дива свиня. От тези осемнадесет златни медала три са с над 130 точки. Вече е доказано, че популацията на дива свиня е най-добра по поречието на река Арда и по нейните притоци“, заяви Васил Дончев. 

Всички ловци, добили трофеи от дива свиня,  бяха наградени с грамоти. Връчи им ги председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ инж. Васил Василев.

вечеринка кърджали

Той покани ловците от Кърджали да представят своите трофеи на Международното изложение „Природа, лов и риболов“ през април в Пловдив.
През сезона са отстреляни също 44 елена лопатари, 1 благороден елен, 29 сърни, 4 вълка, 215 чакала и 325 лисици.

„Приятели – така към ловците от Кърджали се обърна председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Василев. – С вашето участие тази вечер една над стогодишна традиция намира своето продължение. Еден ловец от Нова Загора ми каза, ловната дружинка е като един селски двор – ако искаш да имаш кокошки, трябва да гледаш кокошки, ако искаш крава, трябва да гледаш крава. Това, че вие имате прекрасен отстрел означава, че полагате необходимите грижи за дивеча, което е най-важно за нашата работа“ и пожела на ловците  следващия сезон да бъде още по-успешен и безавариен.  

вечеринка кърджали

Приветствието си областният управител Никола Чанев започна с мисълта на Ото фон Бисмарк „Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов“. Надявам се тази вечер да говорим само истини за най-големите ловни трофеи в Кърджали. Пожелавам ви много здраве, много слука и както досега да бъдете еталон за спортсменство, защото вие не само стреляте по дивеча, но правите и така, че той да се възпроизвежда“, подчерта областният управител.  

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн също поздрави ловците, риболовците и гостите на вечеринката и им  благодари за успешния сезон и професионализма им, и затова, че повече от сто години са успели да съхранят една традиция и да бъдат все така заедно, да се грижат за популацията на дивеча.

вечеринка кърджали

Той връчи традиционните награди на кмета за „Най-добър ловец“ и „Най-добър риболовец“ в сдружението за сезон 2023/2024 година.

Преди официалното откриване на вечеринката присъстващите почетоха прави с едноминутно мълчание паметта на колегите си, починали през сезон 2023/2024 г.

На вечеринката бяха разиграни търгове за пържен шаран, фазан, малко и голямо прасе.

вечеринка кърджали
вечеринка кърджали
вечеринка кърджали

Освен инж. Васил Василев, Никола Чанев и Ерол Мюмюн сред официалните гости бяха кметът на община Черноочене Айджан Ахмед, директорът на РДГ Митко Младенов, директорът ОДБХ д-р Георги Грозев, директорът на ДЛС „Женда“ Радослав Боев, директорът на ДГС в Ардино Ертан Еминов, зам.-директорът на ОД на МВР Стефан Караиванов, началникът на РПУ в Кърджали Никола Палахутев,  представители на ловни сдружения и ИАРА. 

Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ