Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Омуртаг – Разселиха отрасли фазани в прочистени от хищници терени    

омуртаг разселване

След прекаран адаптационен период от 15 дни във волиерите на сдружението в покрайнините на гр. Омуртаг, на шестнайсетия ден отраслите до 270-дневна възраст фазани бяха разселени. Това стана, след като всички 12 дружини от състава на сдружението получиха по 30 птици. Поравно мъжки и женски.

Птиците са отгледани във фазановото стопанство на ДГС Сеслав, гр. Кубрат, и са с отлично качество. Закупени са изцяло със средства на сдружението.

В с. Обител сред доброволците, взели участие в разселването, бяха местните ловци Синан Бейсимов, Мустафа Дурльов и Джемал Дренков. Кафезите бяха извозени до удобен терен в м. „Лозята“, където се отвориха и фазаните направиха първи полет към свободата. Някои даже добиха кураж да изкряскат, сякаш да заявят своята територия.

Ще имат всички шансове да оцелеят по няколко причини. Вече са достатъчно заякнали. Осигурена им е питателна храна на първо време, а и фатални срещи с хищници засега са малко вероятни. За всичко това са се погрижили навсякъде в сдружението.

омуртаг разселване

И в с. Обител заредиха с царевица и друг концентриран фураж хранилки за дребен дивеч, които са изградени наблизо в районите на разселване. И по-важното е, че се проведе много щателно прочистване от хищници.

Индивидуалните ловци-хищничари се справиха доста добре през тази зима, а през февруари от сдружението организираха по два излета – групов лов на хищници извън горския фонд. Десетки чакали са отстреляни при тези акции, където няма как да правят поразии и да нападат дребен дивеч.

омуртаг разселване

Председателят на ЛРС-Омуртаг Метин Ахмедов дейно участва в разселването на фазаните на територията на Втора градска дружина, където членува като ловец. Той беше любезен да сподели впечатленията си:

         „Свършихме много добра работа днес, като финална част от пролетната кампания по разселване. През лятото сме планирали да разселим още 300 млади фазана и толкова яребици. Но е важно да държим хищниците под контрол. Затова и вече доста години даваме бонуси: по 10 лева за отстрелян чакал и по 7 лева за лисица и скитащо куче. Това са средства на сдружението, но нашите ловци заслужават такова поощрение…“

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ