140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Пазарджик проведе шести турнир „Йосиф Хиник Майер”

На 23 февруари в м. „Бесапарските хълмове” край с. Синитево представителите на ЛРС „Сокол 1893” – Пазарджик проведоха шестия турнир за Купата „Йосиф Хиник Майер” по системата „Св. Хуберт” за кучета, работещи със стойка и шпаньоли. В тежки специфични условия – температура от минус 7 градуса, която заради студения вятър се усещаше като минус 12, пред коменданта на надпреварата Цветан Цветанов, главния съдия Николай Неделчев и неговия екип от елитни български съдии, се представиха 48 ловни помощника на 33-ма състезатели, от които 5 жени.

Доминацията сред кучетата бе на породите германски курцхар и германски дратхар, но имаше и английски сетери, английски пойнтери и епаньол бретони. Домакините бяха се постарали да изградят в игралното поле 4 гари – 3 за клас „Работен” при мъжете и една за дамите и клас „Млади”, при това с огромни буферни зони между тях. Това създаваше изключителни трудности на журналистическото войнство, тъй като на представителите на БНТ, „Хоби ТВ”, в. „Наслука”, сп. „Лов и риболов”, сп. „Български ловец” и регионалните медии, им се налагаше да вървят километри от единия край на ловното поле до другия. Публиката, която на моменти достигаше 100 човека, обаче бе изключително доволна, тъй като от мястото, отредено за нея, се виждаше почти всичко.

В късния следобед сред плеядата от известни представители на ловната кинология като Йордан Каменов, Димитър Тодоров – Фара, Петър Ветренски, Борислав Димов, Георги Ангелов и др. за баража от първо до трето място в кл. „Открит” при мъжете се класираха – Димитър Тодоров (Фара) от ЛРС-Септември с английски сетер Дино от Белмекен, Георги Ангелов от ЛРС-Кърджали с епаньол бретон Гама от Топалов и Фикрет Иса от ЛРС-Кърджали с епаньол бретон Арамис – Начев фарм. Точно в този ред те направиха и класирането в клас „Работен”. При дамите първа позиция завоюва миналогодишната шампионка на турнира Нели Николова от ЛРС-Годеч с курцхар Миа фром Ветренски, втора след нея остана Таня Рачева от ЛРС-Дряново с дратхар Инка, а трета бе представителката на Димитровград Гергана Делчева с английски пойнтер Брита дел Ненковски.

При дамите и в клас „Млади” под строгото, но справедливо съдийство на изцяло женския съдийски екип Зорница Николова и Диана Жожева се разгоря истинска битка сред специалистите в този вид турнири. В тази ожесточена надпревара първото място завоюва Георги Тодоров от ЛРС-Бургас с дратхаар Гина фон Шнепфенхайм, втори остана миналогодишният победител в турнира при мъжете Петър Ветренски от ЛРС-Пазарджик с курцхаар Прило фром Ветренски, а трети се класира участващият едва за втори път в подобно състезание Валери Здравков от ЛРС-Панагюрище с курцхар Поля фром Ветренски.

Преходната купа „Йосиф Хиник Майер” спечелиха Димитър Тодоров (Фара) и Нели Николова, а организаторите бяха осигурили изключително богат награден фонд.

Ето и мнението на двукратната победителка Нели Николова: „Печеля турнира за втори път, а участвам за трети. Организацията през годините винаги е била на много високо ниво, така че и сега нямаше отстъпление в това отношение и е съвсем естествено, че се записват толкова много участници. Съдийският състав също е на много високо ниво или с една дума перфектна организация. Изключително се радвам, че защитих титлата си и независимо, че много се притеснявах не точно да не се изложа, но дали ще успея да съм на нужното ниво и сега удовлетворението обаче е голямо. Трябва да отбележа, че наградният фонд също е чудесен и ще ви разкрия една тайна: от наградата миналата година, получена от парфюмерийната фирма, спонсорираща този турнир, имам един дезодорант, който използвам само за състезанията „Св. Хуберт“ и досега с него нямам загуба, така че ми е на късмет.“

Спас СПАСОВ

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – гр. Пазарджик
Пощ. код: 4400
Телефон: 44-53-49
Мобилен: 0892 209 141

Реклама

ЛОГО - СЛРБ