Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Перник отпразнува 110-годишен юбилей

ЛРС-Перник отпразнува 110-годишен юбилей

Днес – 29 септември, ЛРС-Перник отбеляза 110-годишен юбилей с ловен събор. В тържественото си слово председателят на ЛРС-Перник Виктор Вучков каза следното:

През 1908 г. в малкото, но бързо нарастващо миньорско селище 25 ловци учредили пернишкото ловно-стрелческо дружество. Ентусиазмът им и този на последователите им бил толкова голям, че само след 20 години ловно дружество „Кракра“ било сред водещите в страната. През 1932 г. пернишките ловци имали свой ловен дом, стрелбище и волиер, в който отглеждали фазани. Местните стрелци печелели не едно и две състезания. Тези години били първият ренесанс на ловното движение в Перник.

Вторият осезаем възход е в периода от 1950 г. до 1980 г. Тогава пернишките ловци са били сред най-силните състезатели по ловна стрелба в държавата, има много републикански шампиони и участници в международни състезания. Ежегодно били отглеждани и разселвани хиляди фазани и патици.

ЛРС-Перник близо 40 години стопанисвало и експлоатирало фазанарията в м. „Тръстов дол“ и патичарник в кв. „Тева“. В този период членовете на сдружението нараснали до 600 ловци и 8000 риболовци, а стопанисваните от дружеството водоеми се зарибявали ежегодно. През 70-те и 80-те години на миналия век дружествата в Радомир, Брезник, Трън и Перник се обединили в окръжна структура.

Днес ЛРС-Перник стопанисва 35 000 ха ловни площи и в него членуват 580 ловци. В годините на прехода притежаваните от сдружението имоти били загубени, защото били възстановени на предишните им собственици. Приходите на организацията се базират само върху членския внос, който възлиза на не повече от 13 000 лв. годишно.

През последните 4-5 години ръководството на ЛРС-Перник успя да възстанови традиционния ритъм на работа и съвестното и добре планирано изпълнение на всички ловностопански мероприятия. Ежегодно се разселват яребица, фазан и дива свиня, а от 2017 г. и див заек. Една от най-важните задачи, по които сдружението вече извършва необходимите предварителни проучвания, е изграждане на стрелкови комплекс. Към момента се прави внимателна оценка на три обекта. ЛРС-Перник има намерение да вземе и язовир под аренда.

Осъзнаваме, че в момента сдружението е далеч от най-добрите си години, но уверено можем да заявим, че през последните няколко години поставихме началото на третия ренесанс на ловната организация в града и всяка следваща година дейността й ще се разраства.

Председателят на ЛРС-Перник Виктор Вучков благодари на ловците, че в първия ден от сезона за групов лов на дива свиня те оставиха пушките си у дома и уважиха юбилея.

Признание за заслуги към ловното движение

Трима доайени от местната ловна гилдия бяха наградени по случай 110-годишнината на ЛРС-Перник. Със званието заслужил деятел на НЛРС-СЛРБ за изключителни заслуги за развитие на сдружението през последните 30 години бе удостоен дългогодишният му председател Митко Миланов. За приноса си в опазването на дивеча и рибата на територията на сдружението с почетна значка на НЛРС-СЛРБ бяха наградени дългогодишният ловен надзирател Васил Сергиев и бившият кмет на Перник Борис Чолев.

Ловците бяха поздравени за юбилея от главния секретар на НЛРС-СЛРБ Даниел Тошков. В словото си той подчерта следното:

На този празник трябва да се върнем назад в годините и да споменем името на Саздо Ташев, основател на пернишката организация и да помним завещаното от предците – обединени да опазваме природата.

Той прочете поздравителен адрес от председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев и връчи плакет от името на УС на Националната организация.

Пернишките ловци бяха поздравени и от заместник-областния управител Васил Павлов, заместник-кмета Денислав Захариев, директорът на ДГС-Радомир Веселин Владов, председателят на ЛРС-София-запад Светослав Георгиев и др.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско сдружение Перник – гр. Перник
Пощ. код: 2300
Телефон: 60-31-35
Мобилен: 0893 341 997

Реклама

ЛОГО - СЛРБ