Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Полски Тръмбеш – 250 кг глиган води класацията

Слаб е отстрелът на диви свине през този сезон, а е имало години с по-добри резултати. Такава е засега равносметката на ЛРС-Полски Тръмбеш. Причините ще се коментират в края на ловния сезон, като все пак има надежда крайният резултат да е по-задоволителен. „В полските райони е така – обяснява Стефан Стефанов, специалист по ловно стопанство в сдружението. – Няма много гори след прибирането на селскостопанската продукция, животните отиват в Балкана и там слуката е по-добра.”
За слабия отстрел не могат да се обвинят сериозно хищниците – основно чакали и скитащи кучета. На територията на общината се виждат и вълци, но засега през този ловен сезон не е отстрелян нито един. Затова пък Йонко Георгиев, който членува в дружината в с. Петко Каравелово, повали два такива хищника в землището на великотърновското село Плаково.
Както навсякъде и полскотръмбешката ловна организация си има своите първенци в отстрела на диви свине. Обикновено най-точни са ловците от дружините в селата Петко Каравелово, Раданово, Каранци. Така е и през този ловен сезон.

Най-големият засега глиган през този ловен сезон падна в землището на с. Павел – 250 кг. Както е обичайно за всеки ловен излет, и този ден ловците се надяват на слука – нали затова са тръгнали рано с пушките и кучетата. След задължителния инструктаж мъжете се нареждат на определените им от ръководителя на лова пусии. Гоначите пускат кучетата, които скоро откриват и подгонват голям глиган. Точен в стрелбата се оказва Георги Прашков, който членува в ловната дружина в с. Обединение, но този ден гостува на своите ловни приятели в Павел. Дивото животно пада, идват ловци от другите позиции, които са впечатлени от големината му – 250 кг. Разбира се, най-доволен е Георги Прашков, опитен ловец с 50-годишен стаж в ловджилъка.

Малко по-малък, само с един килограм, както обясняват от сдружението, е глиганът, който отстреляха ловците от дружината в с. Иванча. Там слуката бе на нейния председател Милен Йорданов. Останалите повалени диви свине в сдружението са с по-малко тегло.

Идва краят на ловния сезон за диви свине и полскотръмбешките ловци очакват да паднат още екземпляри. А после любителите на птичия лов ще се съсредоточат върху фазаните и водоплаващите птици. Ще продължи и преследването на хищниците, естествено за да не спира ограничаването на популацията им и да се осигури спокойствие за дивеча.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество „Сокол – гр. Полски тръмбеш” – гр. Полски тръмбеш
Пощ. код: 5180
Телефон: 69-56
Мобилен: 0885 894 595

Реклама

ЛОГО - СЛРБ