Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС– Полски Тръмбеш – Стабилна популация на сърна и елен, тревожно увеличаване на хищниците

събрание полски тръмбеш

Гост на годишното отчетно събрание на ловно-рибарското сдружение в Полски Тръмбеш беше Васил Василев, председател на УС на НЛРС-СЛРБ.

Представителите на дружините изслушаха доклада на председателя на ЛРС- Полски Тръмбеш Александър Коев, в който беше отчетена дейността на ловната организация през отминалия ловен сезон. Той не пропусна да спомене проблемите, които от години притесняват ловците – интензивното земеделие, което засяга местообитанията на дивеча, бракониерството, наличието на много хищници, предимно чакали, болестите по дивите животни, най-вече АЧС.

През февруари под ръководството на ЛРС-Полски Тръмбеш и Държавното горско стопанство „Болярка” всички ловни дружини за десет дни ремонтираха повредените стари хранилки за дребен и едър дивеч и изградиха нови, като не пропуснаха да ги заредят с царевица, сено и люцерна.
За да се преодолеят по-бързо последиците от АЧС, полскотръмбешките ловци спазваха всички необходими мерки по дезинфекцията и сега с оптимизъм се отчита, че популацията на дивата свиня започна да се възстановява.

Стабилно е присъствието на сърна и благородния елен.

Всичко това беше установено по време на пролетната таксация, която дружините използваха, за да почистят пътищата, да заредят хранилките.

Тревожно обаче, е увеличаването на хищниците, най-вече на чакалите, които се появяват в местните ловни полета през 1980–1982 година. Популацията на хищните диви животни не намалява въпреки добрия отстрел – за миналия ловен сезон сдружението отчита 114% изпълнение на плана за чакалите и 124% на лисиците.
Не толкова успешни обаче, са полскотръмбешките ловци в лова на дива свиня. Реализацията на плана едва достига 14%.

За разлика от благородния елен, където изпълнението надхвърля 45%, а при сърните е 12%. Отстреляни са и 1153 пъдпъдъка, 455 гургулици, 289 гривяци, 86 патици.
За членския внос остава миналогодишното решение той да е 10% от минималната работна заплата.
Инж. Василев поздрави ловците и им пожела слука през новия ловен сезон, успешна борба с хищниците. Той говори за Националната програма за разселването на дивеча, което е много важно за увеличаването на неговата популация.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ