Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Попово: Глиган рани три кучета, преди да падне

Младен ДОБРЕВ

Много емоции преживяха ловците от с. Паламарца, към поповското сдружение, при първия за годината излет. Излизат по обяд на 1 януари, като решават този път да пренебрегнат традиционните горски маршрути. Време е да организират гонка в обширните тръстикови плантации, обхванали устието на язовир „Калето“. В близост е античната крепост „Ковачевско кале“, която бе изцяло реставрирана и сега привлича много туристи.

Там са имали успехи в минали години и всички се надяват да открият диви свине из гъсталаците в заблатения район. Кучетата тръгват, а след тях и гоначите. Останалите ловци са разставени на пусии. Общо групата наброява 16 човека.

Скоро кучетата залайват ожесточено, явно открили диво животно. Оказва се голям глиган, който обаче упорито отказва да излезе от гъсталаците. Наежен и готов с цената на всичко да брани живота си, звярът се защитава успешно от кучешките набези и даже прави свирепи контраатаки. Глигите му окървавяват най-смелите кучета.

Най-близо до разигралата се драма се оказва гоначът Мехтибат Махмудов, който вижда как се развиват събитията и на мига решава да поеме риска и да стреля по живото кълбо, докато не е станало фатално късно. Прецизен е, с два поредни изстрела от близко разстояние глиганът е повален. Оценяват го на поне 200 кг.

Председателят Мехмед Бекиров решава да прекратят лова, за да може своевременно да се окаже помощ на пострадалите кучета. Много вероятно е било да вдигнат и други прасета, притаени сред тръстиките, но разумът е надделял над емоциите. Едното куче е пострадало тежко и съдбата му е неясна, докато другите две са се отървали с по-леки наранявания и скоро ще се върнат в строя.

„С този трофей отстреляните от нас диви свине за сезона стават 17. Има време да ги закръглим на 20, надяваме се на добра слука и при следващите излети“, споделя специално за „Дивото“ председателят на ЛРД-с. Паламарца Бекиров.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ