Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Попово – Надеждата за добър сезон е в гургулиците

попово гургулици

Двайсетина дни преди откриване на новия ловен сезон наблюденията на ловци и ловни експерти в ЛРС-Попово са противоречиви. Жътвата е в разгара си, прибират зърното и същевременно на големи площи нивите се изорават почти незабавно. Интензивното земеделие е голям проблем за ловците и тази картина е типична за много от равнинните райони на страната. Като прибавим и засушаването през юли и настъпилите големи горещини за много дни наред, ето предпоставки за трудности в предстоящия сезон.

попово гургулици

В ДЛС „Черни Лом” са извършили обстоен мониторинг на популацията на пъдпъдъка и гургулицата в региона и имат преки впечатления. Горският стражар Стефан Дянков, който е бил сред хората, ангажирани с наблюденията, споделя:

„С пъдпъдъците положението е много зле. От година на година намаляват. Тук-там се чува някое плахо гласче на ранина из синорите, но едва ли слуката ще е такава, че да зарадва ловците. Повече гургулици има и именно в тях е надеждата за добър ловен сезон. Но и те са далеч от добрите стари времена, когато прелитаха повсеместно и не беше проблем да се намерят почти навсякъде из нивите. Ловците още отсега са се ориентирали към тях и който има търпение и точно око ще има и поводи за удовлетворение. Разбира се, при спазване на новите нормативи в лова при тях…”

попово гургулици

В ЛРС-Попово са удовлетворени, че има признаци на завръщане на местния дребен дивеч. Фазаните са със стабилна популация и то не само заради традицонното ежегодно разселване, ами и заради естествен прираст. Диви зайци също се виждат все по-често из полските райони. Бяха се позагубили, но сега радват окото.

В по-дългосрочен план има оптимизъм и по отношение на дивата свиня, която беше драстично намаляла в региона заради върлувалата през последните години АЧС. Ловци споделят за забелязани малки прасенца. Може и да е по-бавно от желаното, но популацията се стабилизира.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ