Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Шумен отчете солидни данни в отстрела

Георги НИКОВ

През изтеклия ловен сезон в рамките на ЛРС-Шумен при разрешени за ползване 44 благородни елена са отстреляни само 11, включително и два по линията на организирания ловен туризъм в района на дружинката в с. Черенча. Част от дружинките не можаха да реализират ползването поради неподходящия избран период за отстрел, тъй като тогава се провеждаха излетите за диви свине. Установихме, че половото съотношение е стабилно, като тенденцията трябва да продължи, сподели председателят на ЛРС-Шумен Стоян Стоянов.

За сезона са били определени за ползване 16 сърни, а са отстреляни само 6, от които три по линия на организирания ловен туризъм. Повалени са 230 диви свине, което е 108 % спрямо планираното и това е отличен резултат, казват експертите. Най-добра беше слуката в ЛРД-Ивански с 24 броя, следвана от ЛРД-Новосел с 18. На ниво се представиха и дружините в Овчарово, Звегор, Вехтово и Друмево.

При пернатия дивеч резултатите са следните: 5777 пъдпъдъка, 1438 гургулици, 164 гривяка. Отстреляни са и 618 зеленоглави патици, което сочи повишение на ползването в сравнение с предходната година.

При хищниците се запазва трайна тенденция за поддържане на постоянно висок запас през годините. През изминалата година са отстреляни 295 скитащи кучета, което е 80 % от плана за ползване, 536 чакала – 88 % и 393 лисици – 103 %. Много добър е отстрелът в дружинките в селата Васил Друмев, Градище, Вехтово, Черенча, Лозево и Новосел. Запасът от пролетното преброяване показва, че в ловните райони има над 610 чакала, 380 лисици и 365 скитащи кучета. Интересен е опитът на шуменската организация, която преди години на общото събрание взе решение да се създаде фонд „Хищници“, в който ловците при плащането на билетите си дават допълнително по 4 лв. и със събраните средства се стимулират хищничарите, които получават по 8 лв. за отстрелян чакал и лисица. В момента в този фонд има събрани над 7 хил. лв., затова на последното общо събрание бе предложено стимулът да се завиши – от 8 лв. на 12 лв. Ловците са убедени, че с прочистването на ловищата ще се даде възможност за спокойствие на дивеча и ще се намалят загубите на приплодите, които стават жертва на чакалите, лисиците и скитащите кучета.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ