Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Средец преизбра председателя си и чества 90-годишнина

годишнина средец

На 28 май 50 делегати от избраните 52-ма присъстваха на отчетно-изборното събрание на ЛРС-Средец и единодушно преизбраха Ангел Ангелов за председател.

Гост на форума беше експертът от НЛРС-СЛРБ Мария Рангелова.

Сдружението е едно от най-големите граждански структури на територията на община Средец. Със своите 730 членове то гарантира, че ще отговори на предизвикателствата по опазване и съхранение на дивата природа, на устойчивото ползване на дивеча и регулирането на хищниците.

годишнина средец

Данните за последните четири години показват понижаване отстрела на дивата свиня. През престоящия ловен сезон  се препоръчва отстрел само на приплоди и едногодишни диви свине, за да се помогне за увеличаване на популацията й.

Поради отсъствието на дивата свиня в ловищата интересът към сърната е обясним. За последните две години се забелязва двойно увеличение на издадените разрешителни за отстрела й. Запасът е стабилен и правилното ползване на вида няма да доведе до понижаване на популацията.

През последните две години се забелязва интерес и към лова на заек, все повече дружинки се възползват от възможността да ловуват групово. В някои от тях се наблюдаваше добър запас на този вид дивеч.

ЛРС-Средец организира целогодишно регулиране на хищниците чрез групов и индивидуален лов.

Последните две години сдружението разселва  в полските райони по 300 яребици. Тенденцията ще продължи и през тази година.

годишнина средец

През 2021 г. ЛРС-Средец навърши 90 години от създаването си. Беше предвидено честване на юбилея, но поради влошената пандемична обстановка честването на празника бе отменено до стабилизиране на обстановката.

Така на 28 май т.г. под дебелите сенки в парка на община Средец се наредиха на празничната трапеза близо 500 ловци от дружинките Богданово, Дюлево, Радойново, Росеново, Голямо Буково, Загорци, Светлина, Момина църква, Долно Ябълково, Средец, Орлинци, Суходол и Драчево.

Колеги от  ловно-рибарските сдружения от Бургас, Карнобат, Болярово, Айтос, Стара Загора и Сунгурларе също уважиха празника.

Главният секретар на Националната организация Даниел Тошков, гост на празника, връчи на председателя на ЛРС-Средец Ангел Ангелов най-високото отличие – Почетния знак на Съюза, и пожела на ловците и риболовците постигането на още по-големи успехи.

годишнина средец

Сред гостите беше и кметът на община Средец Иван Жабов, който поздрави ловните дружинки на своя територия, като им благодари за опазването на дивечовото и рибното богатство. Той връчи на Ангел Ангелов почетния знак на община Средец.

Отец Недялко отслужи водосвет за здраве и слука и освети дружествените знамена и курбана.

Председателят на ЛРС-Средец приветства дошлите на юбилея и направи кратък исторически преглед от създаването на сдружението.

„Отчитайки постигнатите резултати през 90-годишната дейност на сдружението, сме уверени, че сме работили в правилната посока, оставяйки на бъдещото поколение една по-силна и родолюбива организация, чиито членове пренасят високия морал и любовта към природата, завещани ни от нашите предци“ – каза в словото си Ангел Ангелов.

Павлина ПАВЛОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ