Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС– Свищов отчете задоволителни резултати в отстрела на пернати

свищов събрание

Внимателно изслушаха доклада на председателя на ЛРС-Свищов Тодор Стойчев присъствалите на годишното отчетно събрание на ловната организация.

Основното в него беше анализът на свършеното през изминалия ловен сезон, най-вече отстрелът. Отчетени са 14 диви свине, като не всички дружини имаха слука в свинския лов. Това не е изненада, защото в Свищовския край този дивеч не се среща толкова често, колкото в Балкана, и той не е основен обект на лов.

Затова свищовските дружини наблягат на пернатите. Сдружението отчита задоволителни резултати в отстрела на фазани, пъдпъдъци, гургулици, гривяци, зеленоглави патици, големи белочели гъски. Някъде се ловува и на яребици, макар и слабо.


Дружините целогодишно се занимават с ограничаването на броя на хищниците – чакали, лисици, скитащи кучета. И в хищничарския лов резултатите са добри. Отстреляни са и три вълка в землищата на Вардим, Горна Студена и Драгомирово. Въпреки това тревогата е, че хищниците продължават да се увеличават, което е ясно от пролетната таксация. Затова ограничаването на тяхната популация ще продължава да бъде една от основните задачи за дружините през цялата година.
Добре е това, че се увеличават, макар и не много сериозно, дивите свине, благородните елени, сърните, дивите зайци.
ЛРС-Свищов обръща внимание на разселването на пернатия дивеч. В ловните полета на дружините се пускат основно фазани, а дружината в с. Хаджи Димитрово от две години взема и яребици с надеждата по-скоро да дойде времето, когато ловците ще имат възможност да излизат и за такива пернати.
Набелязани бяха задачите, които трябва да се изпълняват тази година. През лятото дружините ще организират традиционните си бригади, ще се погрижат за осигуряването на необходимия фураж за дивеча през зимата, за хранилките. Няма да забравят и хищниците.
На събранието беше поставен и въпросът за членския внос. Единодушно се реши, че след като миналата година той беше увеличен от 50 на 70 лв., сега да остане същият.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ