140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Троян – „Шарен“  и по-добър сезон отчитат ловците

троян лов

Много „шарен“ на емоции и значително по-добър сезон  отчитат ловците от ЛРС-Троян. Оценката е на дългогодишния председател на УС на троянското сдружение и член на УС на Националната организация Минко Акимов. Направена е на база отчетените резултати за предходната ловна година. Тенденцията е в положителна посока, обобщава Акимов.

Отстрелът на дива свиня, която е основният вид дивеч в районите, стопанисвани от троянското сдружение, за последния отминал сезон е в размер на 219 броя. Той  е два пъти повече в сравнение с предходния сезон, когато ловците са отчели 114 отстреляни диви свине. Най-добри резултати имат дружинките на селата Врабево – 26, Борима – 20, Велчево – 19. Другата добра новина е, че на територията на ЛРС-Троян няма регистриран нито един случай на Африканска чума по дивата свиня и силно заразното и опасно за хората заболяване трихинелоза.

троян лов

Лек спад има в популацията на сърната. Според хората, които са на терен и отлично познават района и дивеча, който тези местообитания държат, причината е във върлувалата до миналата година тук зараза от болестта син език. Радостното е, че за разлика от предходния сезон, когато са открити мъртви, поразени от болестта, сърна и кошута, през последната година няма такива зловещи находки в района. 67 са отстреляните сърни за сезона.

Само 17 благородни елена са отстреляли ловците, при план за ползване 87 животни. Необяснима е липсата на интерес към този вид лов сред ловците на фона на тенденция за увеличаване на популацията и сравнително ниската цена на разрешителното от 50 лева. Намалялата ловна преса и като цяло спокойствието на дивеча благоприятстват добрите тенденции за развитието на вида в района.

Увеличение на територията на ЛРС-Троян се наблюдава и в популацията ва заека на територията на всички дружини. Все още ловни излети не са планирани на този вид дивеч, защото не е достигнат допустимия запас. В т. н. полски дружини вече има фазани. Те да резултат от разселването на изкуственото развъден фермен дивеч. Само преди месец природата е обогатена с нови 200 фазана.

Макар че за сезона са отстреляни повече от 600 чакала, популацията им остава застрашително добра. Най-много от опасния за дребния дивеч хищник са отстреляли ловците от Врабево – 205 броя, следвани от колегите си от Орешак – 119  и Голяма Желязна  – 71.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ