Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Трявна – Отстрелът на дивя свиня бе близък до плана за ползване

събрание трявна

Това стана ясно от отчетния си доклад на председателя на УС на ЛРС „Бедек“ – Трявна д-р Мирослав Милев.

Общото събрание за отчитане дейността на ЛРС „Бедек“ в Трявна за изминалата 2023 г., се проведе на 10 май в залата на Община Трявна.

Гост бе експертът в НЛРС–СЛРБ Хари Иргев, който разясни организацията за честванията на 140 години организирано ловно движение в България във Велико Търново.  

През изминалия  период са приети 4 млади ловци, с което членовете на ЛРС-Трявна вече са 177 ловци и риболовци и още 277 само риболовци, от които 10 са деца до 14 години.  

събрание трявна

В поредицата заседания на УС на ЛРС „Бедек“ са гласувани предложения за решаването на текущи проблеми, част от които касаят грижите, подхранването и разселването на дивеч.

Заедно с грижите за дивеча, средствата за продължаването на започналия през миналата година ремонт на ловния дом, започнат с пари на сдружението и с безвъзмезден труд от неговите членове, е тема, която продължава да вълнува делегатите.

„Ловният сезон премина без инциденти и при спазване на всички правила за лов и боравене с огнестрелно оръжие, както и при спазване на всички противоепидемични мерки, наложени в страната“ – подчерта председателят д-р Милев в отчетния си доклад.

В него той бе отразил и по-слабото посещение на ловните излети през изминалия сезон, което обясни с намалената популация на дивеча в ловностопанския район.

„Отстрелът на дива свиня през 2023 година в стопанисваните от сдружението ловни райони се доближи до плана за ползване. Въпреки пълната липса на постоянно пребиващ дивеч в района – последствие на Африканската чума при свинете, се наблюдаваше засилена миграция на дива свиня в ловните полета, на което се дължи сравнително добрия отстрел през сезона“ – каза д-р Милев. За слабия отстрел на хищници д-р Милев посочи освен топлата зима, но и наложените ограничения за ловуване  поради неспазване на приетите правила за лов на хищници.

Запазва се интересът към лова на местния и прелетен пернат дивеч.

Въпреки забраната за подхранване на дивата свиня и съответно ограниченията при изпълнението на ловностопанските мероприятия, членовете на ЛРС „Бедек“ в Трявна са изградили хранителна база за подхранване на дивеча с изключение на дивата свиня, полагат грижи за поддръжката и ремонта на хранилките, солищата и чакалата, правят прочистване за горски пътища и просеки, разселват зеленоглава патица и облагородяват Тревненското езеро и яз. „Рачевци“, предвид ЗРА и сключения с общината договор за стопанисване на рибните ресурси.

Ловците очакват до края на годината да се сдобият с волиер за доотглеждане на фермено произведен дивеч, придобивка, за която ще получат подкрепата на НЛРС–СЛРБ. 

Едно от предложенията, което делегатите гласуваха, бяха изменения в регламента за ползване на рибния запас в Тревненското езеро, което сдружението стопанисва от години с цел упражняване на любителски риболов. На 24 април 2024 г. то е подписало нов договор с Община Трявна за 5-годишно управление на рибните ресурси в Тревненското езеро. През последната година сдружението в Трявна два пъти е зарибявало езерото с традиционните видове – шаран, бял амур и каракуда, за близо 4 хиляди лева.

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ