140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС–Велико Търново – Дивите свине и в ДДУ „Бутора” се увеличават

бутора диви свине

Нямаше начин Африканската чума по свинете да не засегне и дивите свине в държавния дивечовъден участък „Бутора”, който от десет години се стопанисва от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново.

До появата на заразата този дивеч се увеличаваше. След 2019 г. обаче, популацията му започна да намалява застрашително. Ала сега, за радост на ръководството на ловната организация, се забелязва, че запасът на дивите свине, започва да се стабилизира.

бутора диви свине


В „Бутора” се срещат и други диви животни – благородни елени, сърни.

Пролетната таксация и наблюденията на камерите показват, че благородните елени и сърните, чиято популация не се влияе от АЧС, през последните две-три години запазват горе-долу бройките си, дори бележат леко увеличение, което е добре.

През последните десет години трофеите на три отстреляни сръндака бяха оценени със златен, сребърен и бронзов медал.

Не липсват и хищници, а от известно време ловците, които идват тук, за да се грижат за дивеча и да поддържат съоръженията, забелязват вълчи следи, дори и вълци, които не са единици. Засега са отстреляни два от тези опасни за дивеча хищници.


За отминалия ловен сезон ЛРС отчита преизпълнение на предвидените ловностопански мероприятия. Грижите за дивеча на територията на „Бутора” не се пренебрегват заради АЧС. Не малко ловци се включват доброволно, а някои винаги са готови да се отзоват, когато има нужда от помощ.

Най-важното е осигуряването на фуражи, хранилките и чакалата редовно се преглеждат. Тук има дивечови ниви, които се сеят за зелена паша, а необходимият концентриран фураж сдружението купува. Събира се и сено, като се косят тревните площи.
От три години ЛРС-Велико Търново предоставя ползването на дивеча на фирма, която се занимава с организиран ловен туризъм, като тук могат да ловуват и негови членове. Така се осигуряват по-сериозни приходи в дружествената каса. Сключен е договор и за следващия ловен сезон.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ