Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС–Велико Търново – Ловците съвестно регистрират ловните си кучета

търново кучета

Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново от години попълва специална картотека на ловните кучета, в която освен снимка е записана породата, името, някои особености на животното. На собствениците се издават бележки, за да се освободят от плащането на общински данък – както е известно, за ловните кучета не се дължи налог.
Според статистиката търновските ловци притежават най-много птичари, предимно курцхари и дратхари. Обяснението е, че е така, защото любителите на птичия лов обикновено ловуват индивидуално и, тръгне ли с пушката, добре е всеки да има обучено куче.

търново кучета

След птичарите следват гончетата – българско, лудогорско, трицветно, сръбско. В търновските ловни дружини се срещат и други породи ловни кучета – бараци, вармаранери, пойнтери, сетери, ягдтериери.
Собствениците на четириноги помощници в лова обикновено не се грижат сами за тях. Дружините помагат на онези ловци, които имат финансови затруднения – събират се пари от всички за храна, за ваксини, за лечение, ако се наложи.

А иска ли някой да продаде или да купи куче, или има малки кученца за продан, с мобилните телефони и връзките във Фейсбук е лесно да се получи информация и тя бързо се разпространява не само между членовете на търновската ловна организация.
Иначе кметовете по места имат задължение да регистрират домашните кучета, да събират данък, който за общинския център е 20 лв., а за другите селища – 2 лв., като за пенсионерите и инвалидите  сумата е наполовина, да следят животните да имат чипове, да не се движат свободно по улиците и, ако има нарушения, да глобяват собствениците.

От администрацията на Великотърновската община обаче информират, че досега няма наказани стопани на нерегистрирани домашни четириноги, нито глобени кметове за неизпълнение на това им задължение. А наблюденията показват, че почти няма обитавани селски дворове без кучета, някъде дори те са две-три.
Проблем има и с безстопанствените кучета. Само във Велико Търново те са към 200. Специализирана кола на общинската фирма „Пролет” ги събира, за да бъдат обезпаразитени, кастрирани и чипирани, след което върнати на улицата, от която са прибрани. Случаите на осиновени животни са много малко.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ