Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС – Велико Търново – Не всички кандидат-ловци се подготвиха добре за изпита по теория

велико търново нови

Не е много радостна равносметката от резултатите след приключването на тазгодишния курс за подготовка на бъдещи ловци, организиран от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново.

От явилите се 33 души на изпита по теория, издържаха едва 13.

От сдружението коментират, че досега не е имало година с такъв нисък процент на успели. После обаче, на стрелбата по панички и бягащ глиган, всички останали показаха много добри умения и вече ще могат да ловуват, след като си набавят необходимите документи, разбира се.

Данните сочат, че желаещите да ловуват обикновено не липсват. Това е добре, защото съставът на дружините застарява и те имат нужда от подмладяване.

Кандидатите обикновено са млади хора, предимно деца и внуци на ловци, решили да продължат фамилната традиция.

Не всички обаче се представят добре на изпита по теория. Явно някои не гледат сериозно на теоретическата подготовка и я пренебрегват, обикновено предпочитат да стрелят, отколкото да четат по-задълбочено ловните учебници.

При това грешките в попълването на теста понякога не превишават само с една-две допустимите 24, а често те са доста повече. Ала който се подготвя сериозно, успява.

Колкото до стрелбата, тя явно е по-интересна и от години няма случай бъдещ ловец да се представи зле на ловното стрелбище край Велико Търново. За това заслуга безспорно има и националният състезател Пламен Филев, който знае как да подготви бъдещите ловци, за да преминат те успешно изпита.
Обикновено дамите, които имат желание да ловуват, се справят добре на изпитите. Те се подготвят и по-старателно по теоретичните въпроси. Тази година записалите се жени бяха две, ала за съжаление те не се явиха на изпитите. А че бъдещите ловджийки не се посрамват и на стрелбата, показват някои данни – преди време Йордана Папазова, която сега членува в дружината в с. Емен, с показаните резултати по време на практическия изпит надмина дори мъжете.
Тревожното е и друго – има кандидат-ловци, които се записват в курса за подготовка, но след като ги „скъсат” по теория, не се явяват отново на изпита. Може би решават, че от тях ловци не стават.

Не всички ловни сдружения и тази година се заеха да подготвят бъдещи свои членове. Причината е, че не навсякъде се яви необходимият брой желаещи да ловуват. Затова и сега в организирания от великотърновската ловна организация курс се включиха и кандидати от Павликени, Полски  Тръмбеш, Стражица, Дряново.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ