140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС–Велико Търново – Още един трофеен сръндак от ДДУ „Бутора”

медал сръндак бутора

Трети трофеен сръндак беше отстрелян на територията на държавен дивечовъден участък „Бутора” в Стара планина, откакто той се стопанисва от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново

Късметлията е Пейо Георгиев, който пристига там от Троян на 9 май с едничката цел да се сдобие с хубави рога от сръндак. И с надеждата те да му донесат някакъв медал.

Той ловува по линия на организирания ловен туризъм, със задължителното разрешително. Този ден мечтата му се сбъдва – ловецът само с един изстрел уцелва появилия се наблизо сръндак, чиито рога видимо са трофейни, остава само да си кажат думата оценителите.

И наистина – когато Пейо Георгиев представя своя трофей на Регионалната комисия за оценка на ловни трофеи към Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, за неговите 507 грама специалистите му дават 106,33 точки по CIC. Това означава бронзов медал, с който успешният ловец заслужено се гордее.

медал сръндак бутора


В държавен дивечовъден участък „Бутора” не липсва едър дивеч, от който след успешен отстрел могат да се добият качествени трофеи. И по време на тазгодишната пролетна таксация беше установено, че сръндаците и благородните елени не са никак малко в този планински район на Великотърновската община. Те се забелязват и на поставените от сдружението камери.

А отстреляният последен сръндак не е единственият, чиито рога се сдобиха с медал. През 2020 г. ловецът Борис Милев отстреля сръндак, чиито рога с 495 грама тежина получиха 115,3 точки по CIC и съответно сребърен медал.

Най-висока обаче, беше оценката на трофей от такова диво животно, отстреляно през 2019 г. от бизнесмена Иван Борисов, ловец от София. Неговите 596 грама бяха оценени със 155,85 точки по CIC и му донесоха златен медал.
Ловните излети в ДДУ „Бутора”, организирани по линия на ловния туризъм, означават добри приходи в касата на великотърновското сдружение. Затова неговото ръководство се надява и по-нататък в Балкана да идват още ловци, които да се представят също така успешно.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ