Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС–Велико Търново – По-добър сезон на пернати от миналата година

велико търново лов

Няма как да не са доволни ловците от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново от досегашните ловни излети за прелетен дивеч.
Обикновено всяка година е така – преди откриването на новия ловен сезон се говори, че пернатите ще се очакват по-нататък, заради сушата и селскостопанските дейности по това време. Този път обаче се оказа, че и през август има пернат дивеч и той не е никак малко – пъдпъдъци, гривяци, гургулици.
И слуката дойде още през първите ловни дни, а статистиката показва, че по време на излетите през първите три седмици от ловния сезон са отстреляни 2823 пъдпъдъка, повече от хиляда гургулици и 1754 гривяка. Тези резултати са добри, особено като се има предвид, че обикновено в началото успешните изстрели не са много.

велико търново лов


С най-добри резултати през август се оказаха дружините в Ново село, гр. Килифарево, Шемшево.
Ала не само те още при откриването на новия ловен сезон отчетоха доста точни попадения.
По-добре от миналата година се справят търновските ловци и със задачата да ограничават броя на хищниците. Данните на сдружението показват добри резултати и в този отстрел.


От началото на годината ловците са отстреляли 64% от предвидените чакали, 63% от лисиците, 33% от скитащите кучета.
Не са пренебрегнати и хищните птици, особено свраките – отчетени са 32% от плануваните за отстрел през този сезон.
Колкото до вълците, отстреляната тази година вълчица в държавния дивечовъден участък „Бутора”, който се стопанисва от ЛРС-Велико Търново, засега все още е последна. Ала до края на декември има време и най-запалените хищничари се надяват да падне още някой от 19 вълка, преброени на територията на Великотърновската община по време на тазгодишната пролетна таксация.
Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ