140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Велико Търново се подготвя за празника

ловна стрелба

Велико Търново, Милка Денева

Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново се подготвя за отбелязване на празника на НЛРС СЛРБ, Седмицата на лова и опазването на дивеча и началото на новия ловен сезон.

За да посрещнат подобаващо своите гости – членовете на УС на националната ловна организация и колеги от цялата страна, търновските ловци се погрижиха за стрелбището край старата столица. Доброволци ремонтираха тоалетната, окосиха тревата, обеззаразиха тревните площи срещу бълхи, кърлежи и други неприятели.

Лицензираното стрелбище вече е готово да посрещне състезателите по ловна стрелба, които ще мерят сили в уцелването на панички в събота, 6 август. То е изградено с доброволен труд на търновските ловци, след като още през 1895 година, 11 години след своето основаване, първото българско ловно дружество започва уреждането на ловни стрелби. Но със свое стрелбище търновската ловна организация се сдобива много по-късно.

През 1967 година тогавашният общински съвет й предоставя 24 дка в местността Картала и там започва изграждането на необходимите за стрелба съоръжения. Ловците ограждат мястото с бодлива тел, оборудват го според изискванията, издигат кули за изстрелването на панички, правят трапово стрелбище и къщичка с две стаи и заслон, в която поставят дори телефон.

Тук се обучават бъдещите ловци, тренират отборите на сдружението по ловна стрелба – мъже и жени, които не веднъж заемат почетни места в републикански състезания.

През 1996 година обаче стрелбището е изоставено и започва да се руши. След 2000 година ръководството на сдружението взема решение да го възстанови. Районът е почистен, издигнати са отново кулите за изстрелване на панички, обновено е съоръжението за бягащия заек.

Сдружението отпуска пари и се купуват модерни машинки за дисциплината „Скийт”. Не минава и без помещения за отдих, нова ограда, указателни табели, за да се предотвратят инциденти по време на стрелбата.

Сега ловното стрелбище има бариера, два рубежа, склад. Осигурена е охрана и самостоятелно електрическо захранване, дори специална стълбичка, на която класиралите се на първите три места ловци получават медалите и купите си, както е на големите състезания.

Обновеното ловно стрелбище се стопанисва от отбора по ловна стрелба. Тук, при много добри условия, състезателите се подготвят за бъдещите надпревари. На стрелбището често тренира и националният младежки отбор в дисциплината „Скийт”, чийто треньор националният състезател Пламен Филев е член на ловно-рибарското сдружение във Велико Търново.

ловна стрелба

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ