Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС–Велико Търново – За едни–слука, за други – надежда

велико търново лов

За два месеца след откриването на свинския лов ловците от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново отстреляха 30 диви свине. Така отчитат повече от 18% изпълнение на плана. По-добре е в сравнение със същия период на миналата година, ала не всички дружини са доволни.
Притеснителното е, че все още някои не отчитат нито едно отстреляно животно, а някъде ловците дори не са видели такъв дивеч или следи от него. За това пък има дружини, за които този ловен сезон се очертава като доста успешен.
Сред тях са тези във Войнежа, Къпиново-Церова кория, Въглевци, Плаково. Две дружини успяха да отстрелят по пет диви свине за един ден – във Войнежа и Къпиново-Церова кория. Три паднаха в землището на Плаково. Големи глигани отчетоха ловците от Ветринци, Въглевци, Момин сбор.

велико търново лов


Дружината в с. Ветринци едва в средата на ноември се зарадва на първото отстреляно диво прасе – някъде към 180 кг. Уцели го с точен изстрел гостът от великотърновското село Дичин Милчо Матев. Също гост – Диан Русанов от с. Паскалевец, Полскотръмбешка община, отстреля първото за този ловен сезон животно по време на ловен излет, в който традиционно заедно ловуваха ловци от съседните села Хотница и Русаля.
Както обясняват председателите на дружините, не навсякъде се виждат сюрии, каквито има в землищата на Ветринци, Въглевци, Войнежа, Плаково, Хотница. Някъде дивите свине са само преминаващи, което трудно може да гарантира някаква слука.
Ловците от ЛРС-Велико Търново, които нямат добри резултати в отстрела на такъв дивеч, се ориентират по-сериозно към птичия лов. Излетите за прелетни птици вече приключват и идва време за разселения фазан и водоплаващите пернати.
Със застудяването на времето дойде и надеждата водолюбивите птици да пристигнат от север и да са повече от миналата зима, когато заради необичайно високите температури нямаше добър прелет и любителите на птичия лов не успяха да се зарадват на слука.
Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ