Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Маджарово сигнализира за поява на мечки

маджарово мечки

В  РИОСВ – Хасково са постъпи  сигнали за наблюдение в Източни Родопи на два екземпляра от вида кафява мечка.  Малко мече, на видима възраст около 2-3 години, е  забелязано в района на  местността ”Балджа” до с. Бряговец, община Крумовград, и възрастна мечка край защитената местност „Момина скала” на километър и половина от с. Горно поле, община Маджарово. Вероятно те са търсели храна.

Наблюденията са необичайни за района, защото в Източни Родопи няма постоянна популация на кафява мечка, но периодично се наблюдават преминаващи екземпляри. За първи път обаче, това се случва в край град Маджарово и региона, уточняват от екоинспекцията.

РИОСВ–Хасково своевременно е изпратила писма до горските стопанства  в Крумовград и Маджарово и до РДГ в  Кърджали с указание да се предупреди местното население, че в района са забелязани две кафяви мечки. 

Кафявата мечка е защитен вид и е забранено ловуването ѝ на територията на страната ни, съгласно Закона за лова и опазването на дивеча, напомнят екоинспекторите.

Те предупреждават, че за безопасността както на хората, така и на животните е необходимо да се избягва хранене, както и всякакви контакти с мечката. Експертите дават и полезни съвети как да се държим в природата при среща с кафява мечка.

Ето някои от тях:   Полагайте усилия да бъдете забележими, вдигайте шум. По възможност се движете в група. Не оставяйте отпадъци след себе си, те могат да привлекат диви животни. Придържайте се към оживените планински пътеки и маркираните маршрути.  Ако видите мечка, не се приближавайте до нея.  Не се спирайте за снимки и видеа!

Златка Михайлова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ