Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Макар и да е по-бавно, слуката се връща ЛРД-Въглевци

въглевци лов

След като още при откриването на свинския лов дружината във великотърновското село Въглевци отстреля две диви свине, последва още един успешен ловен излет, когато ловците имаха късмет да се отчетат с още две.
Макар че през миналия ловен сезон имаха слука само с една дива свиня, и сега надеждата не беше много голяма за по-сериозни резултати, става така, че този ден по време на гонката кучетата на Стоян Калоянов вдигат цяла сюрия, която се крие в гъсталака.
Той е точен и уцелва едно от животните, второто е късмет на госта Стефан Радев.


”Бяхме малко хора и затова изпуснахме останалите, макар че можеше да паднат още животни,” обяснява Красимир Михтиев.
Но сега, след като е ясно, че такъв дивеч вече се навърта в землището на селото, навярно повече ловци ще се включват в излетите.
Глиганът, отстрелян от Стоян Калоянов, е доста едър и за да са сигурни в теглото му, го претеглят на кантара в стопанския двор, който заковава точно на 165 кг.
Голяма е радостта и на Стефан Радев, млад ловец от две години, който заради АЧС досега дори не е виждал диво прасе.
Местностите в Балкана са такива, трудно достъпни, затова не е никак лесно на мъжете да пренесат отстреляните животни в ловната си хижа, където да ги обработят.
А там дружината вече си е осигурила всички удобства за разфасоване на едрия дивеч. По време на АЧС ловците използват обстоятелството, че диви прасета много рядко се виждат в тукашните ловни полета и отстрелът е съвсем слаб, за да подготвят транжорната.

въглевци лов


Сега, след като тя е напълно готова, добре оборудвана с всичко необходимо и в нея вече се обработват отстреляните животни, ще продължи работата по доизграждането на новата материална база.
Изследването на взетите проби от двете животни показва, че те са здрави, без следи от трихинелоза или АЧС. Така е и с предишните две.
Значи чумната епидемия вече минава, разсъждава Красимир Михтиев.
Оттук-нататък ловците от ЛРД-Въглевци ще очакват постепенно да се възстанови някогашната сериозна популация на този дивеч, когато тяхната дружина винаги е била сред първенците по отстрел в сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново.
Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ