140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Масова незаконна сеч в Бобошевско, Бобовдолско и Дупнишко

Стотици дървета в гори в общините Бобошево, Бобов дол и Дупница са изсечени незаконно. Пънове на отрязани без разрешение дръвчета има в местностите Равна шума и Лъката над бобошевските села Каменик и бобовдолското Мали Върбовник. Местни жители твърдят, че бракониерската сеч е организирана от бивш лесничей в ТП „ДГС-Дупница”, който отговаряше за района и преди малко повече от месец беше уволнен заради посегателство в гората.

Животновъдът от бобошевското село Блажиево Николай Малинов разказа, че през декември 2016 г. в местността Равна шума над Каменик са изрязани около 50 кубика акация, които тогавашният горски надзирател продал. Акациевите пънове в участъка, в който са вилняли бракониерските резачки, са без необходимата маркировка, видя кореспондентът на “Дивото”. Дърветата в м. “Равна ливада” са отсечени покрай законен добив на дървесина за местното население, разказа участник в сечта, който държи да остане анонимен. Мъжът обясни, че е бил нает като секач от бившия горски, който на всичко отгоре му дължи пари за част от извършената работа. От горското е имало разрешение за добив на дървесина за местното население, но за местност, намираща до съседната на акациите борова гора.

В местността “Лъката” над махала Верница, която е на 3 км от Каменик, е рязан дъб. Отсечени са 50-60 кубика. Имало е разрешение от горското за добив на дървесина за населението от Блажиево, но дърветата са продадени от уволнения горски, твърди Никола Малинов. Тъй като теренът е стръмен и до мястото не може да се стигне с друг превоз, трупите били сваляни с коне на хора от дупнишкото село Крайници.

Незаконна сеч има и в близост до лентата за транспорт на пепелината от ТЕЦ „Бобов дол” до сгуроотвала в Каменик. Тази гора е в землището на бобовдолското с. Мали Върбовник. Сечени са дъбове, намиращи се на 100-тина метра от лентата, както и по-надолу. Доказателство за поголовната сеч са не само останалите дънери, но и изсъхналите клони от повалените дървета. По думите на Малинов в гората между Мали Върбовник и лентата без документи са отрязани над 100 кубика дърва. Бракониерите са опитали да замаскират, че има разрешение, като една част пъновете от отрязаните дъбове са напръскани с червена боя. Позволително няма, мястото не е планувано за сеч, категоричен е Никола Малинов. По думите му бившият лесничей е секъл незаконно на 8-9 места в рамките на района, за който е отговарял, и е извършвал бракониерски добив и в дупнишките села Баланово и Палатово.

За него е работела цяла бригада секачи от Каменик, Блажиево, Джерман, Крайници, Бистрица, твърдят участници в акциите. Секачите били безработни хора, които нямат друг начин за препитание и за да изкарат за хляба, са принудени да вършат безобразия. Накрая горският дори се подигравал с хората, като не им плащал това, което им е обещал. Когато се стигнело до там да си искат парите, казвал, че няма пари, но нещата ще се оправят. Лесничеят наемал секачите с обещания за 20-30 лв. надница, на други обещавал да плаща на заработка – по 12 лв. на кубик. Имало и трети, на които вместо да плаща, позволявал да си нарежат дърва. Дължал пари на всичките 10-ина човека, които са работили за него. На едни имал да дава по 500-600 лв., на други – по 200-300 лв.

За коментар потърсихме пиара на Югозападното държавно предприятие Благоевград. Засега няма отговор на въпросите, с които се обърнахме към ръководството на ЮЗДП.

 

Юлияна Колчакова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ