140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Масово разселване на диви зайци в ЛРС – Шумен

На Тодоров ден в ловните полета на ЛРС-Шумен бяха разселени първите 50 диви зайци в районите на 5 дружинки. До май ще бъдат разселени още толкова.

По решение на Общото събрание на сдружението през миналата година УС на ЛРС “Сокол” в Шумен започна изпълнение на обещанията да се наситят ловищата с диви зайци, както това е било преди много години, когато ловците са оставали с приятните емоции по време на заешкия лов. В последните трийсетина години обаче, по ред причини този вид дивеч намаля значително, изчезнаха зайците, които са любим дивеч за мнозина.

През март председателят на сдружението Стоян Стоянов, ветеринарният лекар Стоян Джамбазов, членът на УС Момчил Драголов и ловният специалист Стоян Иванов посетиха фермата на фирма “Сокол-БЛРС” в град Луковит, където се запознаха с фермерното производство на диви зайци и разговаряха за възможността за закупуване на по-големи количества. Така първата партида от 50 животни на 9-месечна възраст, това са 25 двойки мъжки и женски, бяха доставени в Шуменското сдружение в много добро здравословно състояние и бяха разселени в първите пет ловни дружинки – Царев брод, Дибич, Коньовец, Макак и Васил Друмев.

Стоян Иванов сподели, че е много доволен от животните, за което са благодарни на фермата и на Борислав Бечев, управител на  фирма “Сокол-БЛРС”, за получените първи бройки и са на мнение, че до началото на май ще бъдат осигурени още 50-100 зайци, които да бъдат разселени и в други полски дружинки, където има много подходящи местообитания.

На разселването в ЛРС-Шумен беше дошъл и управителят на стопанството в Луковит Цецко Александров.

“Доволен съм от съвместната дейност с шуменци за това масово пускане на зайци, което става за първи път, но вероятно няма да е за последен. Животните са много добри, на 270- дневна възраст са, в много див вид” – каза Александров.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество „Сокол – Шумен” – гр. Шумен
Пощ. код: 9700
Мобилен: 0894 677 077

Реклама

ЛОГО - СЛРБ