Едно от ястията, което е емблема на всеки ловен празник, е курбанът. Той винаги се освещава за здраве и слука, така повелява отколешната традиция.
За да направиш това ястие, се иска майсторлък, затова и повечето от хората, които го приготвят, са известни с уменията си в своите сдружения и дружини.
В новата ни рубрика „Майсторът на курбана“ каним всички курбанджии да участват в нея със своите рецепти, като разбира се, се представят на читателката аудитория със снимка и данни за себе си.
В този брой представяме:
Стефан Калинов, майстор на курбана от с. Айдемир, риболовец, член на ловното сдружение в Силистра:
От трийсетина години съм готвач и майстор на гозбите. Какво трябва да има за курбана?
Първо месото се нарязва на дребно, препенва се през цялото време, докато ври в казана. Слага се лук, черен пипер, дивисил и джоджен, ние включваме и наши подправки, които на други места не се използват. Сол на вкус и малко люто е нужно.
Два часа и половина ври, да се свари месото хубаво на бавен огън, за да е вкусно.
Става чудесно мезе за кайсиевата ракия, както и за червеното добруджанско вино.