Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Мечка е забелязана в района на Карандила

Мечка е била забелязана в Балкана над Сливен, съобщи началникът на Планинска спасителна служба (ПСС) – Сливен Николай Сотиров. Животното е било видяно от туристи в местността Гълъбарника в района на Карандила. Мечката се придвижвала от Горна лифтена станция към хижа “Карандила“ в участъка до асфалтовия път край Телевизионната кула. 

Кафявата мечка е най-едрият хищник в България, в планината над Сливен скоро не е било виждано животно от този вид. От ПСС призоваха туристите да внимават и, ако забележат животното, да не пресичат пътя му. В случай че все пак туристите се окажат в близост до мечка, трябва да вдигат шум, за да предупредят за присъствието си. Ако вече сме нарушили критичната близост с мечка, трябва да правим само бавни движения и да говорим монотонно и тихо.

При среща с мечка експертите препоръчват да я гледаме в очите. Изчакваме, докато животното се оттегли, или много бавно се измъкваме назад, като не отделяме поглед от нея и внимаваме да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака.

 

Източник: ИА “Фокус”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ