140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Мездра – Традиционен събор на “Емирски мост”

Мездра, Галина Ганова

Традиционният ловен събор, организиран от ръководството на ЛРС-Мездра, събра стотици в местността „Емирски мост“ край железничарския град.

Ловците и техните семейства прииждаха на групички, заредени с празнично настроение. Най-запалените дойдоха първи и се скупчиха край стрелбището, за да наблюдават състезанията в дисциплина „Скийт”.

Към обяд станаха известни и победителите. С най-много попадения първо място зае Йордан Йорданов от дружинката в Цаконица, втори остана Момчил Иванчев от Тишевица (ЛРС-Враца), а третото място бе за Димитър Йотов, също от Цаконица.

В отборната надпревара, съвсем логично, най-високото стъпало на почетната стълбица бе за точните стрелци от Цаконица, втори се наредиха състезателите от „Лик-II”, а трети останаха „Лик-I”. Съдия на състезанието бе Пламен Георгиев.

Най-добрите стрелци получиха грамоти, които им бяха връчени от председателя на ЛРС-Мездра д-р Григор Томов и от представителя на НЛРС-СЛРБ инж. Георги Младенов.

„Щастлив съм, че вашето сдружение се развива и продължава славните традиции, че поддържате и подобрявате стрелбището си и правите този великолепен празник обичан и очакван от хората в околността“, приветства съборяните инж. Младенов.

Гости на празника бяха още кметовете на Роман и Мездра, бившият председател на сдружението инж. Генади Събков, част от спонсорите на празника, както и Иван Аспарухов, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, който бе градоначалник на Мездра цели четири мандата.

Както повелява традицията, отец Георги отслужи водосвет за здраве и освети знамената на ловните дружини и казаните с бяла курбан-чорба. Ритуалната супа тази година бе приготвена от шест агнета в шест казана, а рецептата и майсторлъкът бяха от готвачите Христо Ангелов от Горна Кремена и Митко Монин от Синьо бърдо.

На единадесетия ловен събор на ЛРС-Мездра членовете на сдружението поляха и новите си придобивки – 30 нови дървени маси и 120 пейки, удобни и достатъчни да се разположат присъстващите на празника.

След официалната част, по зелената морава се понесоха пъстроцветни носии в кръшни български ритми, за които момичетата и момчетата от Представителния състав за народни танци при НЧ „Просвета“ в Мездра, с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, получиха бурни аплодисменти.

В „добро настроение“ тази година бе и есенният ден, който щедро дари ловците и техните семейства с много слънце, мамещи сенки под тентите и лек прохладен бриз от близката гора.

Още за събора с много снимки – в новия брой на вестник “Наслука” от 28 септември, както и в страницата на сдружението в сайта.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ