140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Министър Танева освободи от длъжност шефа на ИАРА

Шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев, който беше обвинен от прокуратурата за злоупотреби, е пуснат тази нощ под парична гаранция от 20 хиляди лева, предава БНТ

Освободени са и другите двама задържани – инспекторът от ИАРА Златин Георгиев и Петър Генов от сдружение. “Морски звуци”. На тримата е наложена забрана да излизат от страната, твърди още националната телевизия.

Според разследващите Георгиев е източил 60 хиляди лева евросубсидии с подписа на тъща си и с неверни документи. Арестите бяха извършени едновременно в Бургас, София и Ямбол от специализираното звено “Антикорупция”.

От днес със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е освободен от длъжност във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства, съобщи междувременно министерство на земеделието.

Досие на случая

Онзи ден при спецакция е арестуван изпълнителният директор на Изпълнителна агенция “Рибарство и аквакултура” Янчо Янев. Заедно с него са задържани още двама души, информираха от прокуратурата.

Акцията, започнала вчера в Бургас, София и Ямбол, е заради получаване на евросредства срещу документи с невярно съдържание. Парите били заявявани от търговски дружества.

“Иззети са множество документи. Разследва се злоупотреба с евросредства, както и изпълнителният директор на ИАРА”, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главната прокуратура пред NOVA.

Според разследващите всичко ставало със знанието на изпълнителния директор. Книжата на български фирми са намерени при обиските в офисите на агенцията. Арнаудова обаче отказа да каже за какви суми става дума, за да не пречи на разследването.

ИАРА управлява Програмата рибарство с бюджет от 113 млн. евро за периода 2014-2020 г. От тях 88 милиона евро са от европейски фондове. Програмата беше одобрена от Европейската комисия в края на 2015 г.

Средствата трябва да бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на нови форми на приходи за риболовците.

Янчо Янев работи от 2009 г. в Агенцията по рибарство. Той беше назначен за изпълнителен директор през 2014 г. след поредица от скандали, свързани с работата й.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ