140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Митко Миланов, председател на ЛРС Перник:

Перник, Ася Асенова

– Г- н Миланов, какви са очакванията Ви за новия ловен сезон?

– Определено  положителни, защото подхранваме редовно дивеча. Проверките ни показват, че това дава резултат. Животните се хранят на хранилките, листници сме направили за сърните за зимата, имаме добри дивечови ниви.

– Какъв дивеч преобладава във Вашия район?

– Диви прасета, сърни, яребици, разселваме и фазани. Заекът  тръгва малко нагоре.

– Преди се оплаквахте  от липса на диви прасета.

– За разлика от други години, сега е добре. Редовно ги подхранваме на няколко хранилки и като дойдат не се връщат, защото има храна. Има изобилие на жълъди: и буков, и дъб. Очаква се тази година да е много по-добра. Слуката тръгна от самото начало с три прасета. Постижението е на Росен Павлов от с. Големо  Бучино, в местността “Държавното” в Люлин планина.

За последната година какви постижения на воденото от Вас сдружение бихте откроили?

– Най-важна е дисциплината по време на ловен излет, да не се допусне нараняване при стрелбите. Инструктажите винаги са на първо място, сред това остава дивечът, спортът и ловуването. Не е най-важно месото, което ще вземем, а спортът, ходенето, това са нещата, които се стремим да използваме като ловци. Основното е да няма наушения.

Борави се с оръжия, опасно е, преди няколко години имахме смъртен случай в с. Студена. Затова отново повтарям: инструктажът е много важен – да се знае кой къде е – отляво, отдясно, по-добре е да се изпусне животното, отколкото да има нарушение, или инцидент.

Ходим редовно да подхранваме, оправяме пътищата, които камионите на Горското стопанство ги развалят. Нямаме възможност  да напълним хранилките, защото фирмите за дърводобив минават с високопроходими камиони, изкопават пътя и ние с нищо не можем да откараме храна.

– Как бихте коментирали предложените промени в Закона за лова и опазване на дивеча?

– Като цяло според мен законът е добър, но много го бавят. Само се говори,правихме митинг, но положението е същото. Необходимо е  да се обърне внимание на сърната, чиято популация се увеличи и трябва  да се пусне груповият лов. На подборен се разрешава по една сърна.

За мен е нормално да се запази досегашният закон за лов на дива свиня от 1 октомври до втората събота на месец януари, да не се съкращава. Ако е необходимо, по-добре е от 15 октомври, отколкото до 31 декември. Защото в началото на октомври сме намирали майка с мляко, а през януари – никога.

Преди години се ловуваше на дива свиня от 1 септември до 31 януари. Сега е съкратен целият септември и е редно да бъде така. Може да продължи лова до края на януари,както беше едно време.

– Пернишките ловци все още нямат стрелбище. Вижда ли се скоро изход от проблема?

– Не можем да използваме съществуващото стрелбище, защото не отговаря на изискванията за отстояние от населено място. Сега търсим частен терен, с който да направим замяна с наличните два декара в застроената част на квартала, непосредствено до къщите, които притежаваме като собственост.

Търсим земеделска земя, на която да си направим стрелбище.

Първоначалното ни намерение беше за размяна с общинска земя, но се оказва, че подходящите терени попадат в територията на концесията на “Мини – открит въгледобив”.

До 1990г. имахме там ловна база, правехме зарибяване в специално направен от нас водоем, бяхме построили и стопанска сграда. След 1989г. разбутаха и ни откраднаха всичко.

– Ще се абонирате ли за съюзните издания за 2017г.?

– Редовно се абонираме за Наслука, Лов и риболов. Очакваме повече да се пише за дружинките и сдруженията, отколкото за международни новини. Искаме нашето да се отрази, да се вижда какво става в страната.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ