„Морето завряло от сафрид“. Тази новина се появи в някои медии и бързо разпали страстите в бранша. Веднага обаче се намериха хора реалисти, които охладиха ентусиазма на наивниците.
Риба има, пасажи със сaфрид се навъртат, но са навътре и са твърде рехави, за да се казва, че морето е завряло. За един рейд до обяд се хващат по 2-3 кг от професионални рибари и това си е скромен улов, който дори не може да покрие разходите на лодката. За да се каже, че ври от сафрид, трябва да се хванат поне 20 кг за това време – анализират ситуацията експерти в бранша.
Показателно е, че прясна риба трудно се намира в крайбрежните заведения и държи висока цена. Когато морето заври от риба, пазарът се насища и това веднага се усеща в крайморските селища.