Под влияние на промените в климата и прекомерния улов, много от морските промишлени риби увеличават невротоксичността си. Това се изтъква в анализ, публикуван в научното списание „Nature“.
Американски изследователи от Харвардския университет предупреждават, че живакът в човешкото тяло се натрупва основно чрез консумация на риба. Учените са изчислили, че 80% от живака във въздуха навлиза в океаните и се превръща в метил живак. В тъканите на морските риби това вещество се увеличава до невероятни стойности: той е милион пъти по-висок от съдържанието на токсини в околната среда.
Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-голяма е концентрацията на веществото в рибата. Изследователите са създали експериментален модел, при който в тялото на атлантически червен тон с повишаване на температурата токсините са нараснали с 56%. Изследвана е и атлантическата треска. С прекомерния й улов популацията е намаляла, а това е довело до промени в хранителния режим. Вследствие на променените условия на живот и стреса концентрацията на метил живак се е вдигнала с 23%.
За хората метил живакът е опасен с това, че може да причини мозъчни увреждания. Особено негативен ефект има върху децата.