140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

МОСВ съветва как да помагаме на делфини

Министерството на околната среда и водите публикува подробни съвети как да помогнем на бедстващ делфин – ВИЖТЕ ТУК.

Инструкциите се отнасят за случаите, в които делфинът е в опасна близост до брега и може да отплува сам, както и зазаседналите в плитчините или изхвърлен на бреговата ивица, който не може да отплува без чужда помощ.

За да се отдалечи делфинът от опасните плитчини, може да се ползва шумът и движението на моторна лодка, която внимателно да се приближи, за да го накара да отплува във вътрешността на морето, гласи един от съветите. Могат да се използват и акустични отблъсващи устройства (пингери).

В тези случаи не трябва да има други лодки, джетове или плувци, за да може делфинът спокойно да бъде насочен към открито море.

Когато се открие бедстващ делфин, хората първо трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите на Варна или Бургас. След което трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето.

Към китоподобното се подхожда винаги откъм опашката или фронтално откъм муцуната без да се застава отстрани на главата. При всички манипулации се избягва пипане на главата и муцуната, обясняват експертите.

Ако е заседнал на една страна делфинът, съществува риск от задушаване. Затова трябва да го обърнем по корем, важно е да не се притиснат гръдните плавници. Дихателният отвор, представляващ “дупка”, разположена на горната част на главата, не трябва да бъде блокиран.

Кожата на китоподобните е изключително фина и трябва да се мокри непрекъснато. Добър вариант е да се покрие с напълно мокра кърпа или морски водорасли, които да задържат влагата и да предпазят кожата от преките слънчеви лъчи и вятъра. Водата не трябва да попада в дихателния отвор.

Ако се налага екземплярът да престои повече от 10 мин., следва да се изкопаят дупки под гръдните перки. Делфинът не трябва да бъде влачен или избутван по пясъка.

След пускането във водата е добре екземплярът да се поддържа на повърхността, за да не потъне, така че дихателния отвор да остане над водната повърхност.

На сайта на министерството са посочени и телефоните за контакт с Регионалните инспекции по околната среда в Бургас и във Варна, които трябва да бъдат информирани преди оказване на помощ на бедстващи делфини.

В Черно море се срещат видовете обикновен делфин, афала и муткур (морска свиня). При оказване на помощ на бедстващ екземпляр няма разлика за кой от трите вида се извършват манипулациите, а се взема предвид дълбочината, на която се намира, състоянието и теглото му, посочват експертите.

Поводът за публикуваната на сайта на ведомството подробна информация е случай от тази седмица, в който малко делфинче умря край Ахтопол, след като хората на плажа не успяха да го спасят въпреки положените усилия от тяхна страна.

Причините за високата смъртност при делфините според министър Ивелина Василева:

“Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето”, заяви министър Ивелина Василева пред БиТиВи като поясни, че мрежите са с по-широка плетка, която позволява на делфините да се заплитат в тях.

Същата причина за високата смъртност на малките делфини през последните години установиха след преброяване и изследване екип, начело с Атанас Русев от “Да запазим Корал”, който следи от близо проблема.

“Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие.

Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми”, каза още екоминистърът по повод ангажиментите на всички отговорни институции за спешни мерки, с които да се овладее проблемът.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ