Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

На изложението „Природа, лов, риболов“ – Майстори в риболовния кастинг обучават деца

деца кастинг

С голям интерес и много положителни емоции се посреща една от съпътстващите инициативи, които НЛРС-СЛРБ осъществява по време на специализираната изложба „Природа, лов, риболов“ тази година. Тя е насочена към младата аудитория – деца и подрастващи – и цели да пробуди интереса им към риболовния спорт като цяло и в частност към дисциплината кастинг.

Безспорен факт е, че в основата на кастинг спорта лежат умения, които са от първостепенна важност не само за постигане на успех в конкретната дисциплина, но и за майсторското практикуване на риболов във всяка негова разновидност. Именно поради тази причина демонстрациите се оказаха изключително интересни за малчуганите, които се включиха в тях.

Обучители на децата през всички дни от изложението „Природа, лов, риболов“ са Емил Великов, председател на наскоро възстановената секция по „Кастинг“ към БФРС и треньор на детския отбор по кастинг в Николово, Симеон Драшков – дългогодишен кастинг състезател, ръководител на габровския кастинг клуб и треньорът, отговарящ за подготовката на младия ни Национален отбор по кастинг, който само след няколко дни ще се състезава на Световна купа за деца в Италия и харизматичната Росица Златанова – безспорната българска звезда в кастинг спорта, шампион от Световното първенство по кастинг във Варна през 1976 г.  в дисциплини „тежест далечина 7,5 г“, „мулти далечина 18 г алумин двуръчно“ и в дамския петобой.

деца кастинг

Образователните занимания по кастинг за деца се провеждат в специално отделен за целта кът от зелените площи срещу палата №3 в Международния панаир.

Първите участници, които се включиха инициативата, бяха третокласници от началното училище с екологична насоченост „Петко Славейков“ в гр. Пловдив. Децата попиваха с интерес обясненията на инструкторите за правилно боравене с риболовните уреди и прецизно замятане, след което на свой ред се опитваха да приложат на практика онова, което опитните майстори им показваха.

Наред с майсторите Симеон Драшков, Емил Великов и Росица Златанова в обучението на децата като доброволен инструктор се включи и Мирослав Димитров, който сподели специално за екипа ни, че живее в Пловдив отдавна, но е родом от Русе, където през 90-те години на 20 век като ученик също е бил част от състезателен клуб по кастинг. Днес с носталгия си припомня някогашните си умения и се старае да обясни по разбираем начин тяхната есенция на малките кандидат-спортисти и бъдещи любители-риболовци.

деца кастинг

Впечатленията си от обучителните срещи с подрастващи сподели и Росица Златанова. Освен спортист с впечатляваща кариера, тя от години е радетел и за развиването на рибарски училища за деца. Убедена е, че във всяка сфера от живота добро бъдеще може да се гради единствено когато се стъпва върху здравата база на приемствеността, която създава моста между минало, настояще и бъдеще.

„Бях много приятно изненадана, че в програмата на Съюза на ловците и риболовците по време на изложението са предвидени и занимания, насочени към деца – сподели Росица Златанова. – Това, което мен ме интересува по време на срещите с тях, е на първо място да ги запозная с основите на кастинговия спорт.

Ако се питате – защо, отговорът е прост: защото това е ключова дисциплина в риболова. Тънкостите, които се изучават в кастинга са изключително добра база за надграждане на първичните умения и представи на всяко дете в улова на риба.

Освен това, с този спорт се открива едно безкрайно поле за усъвършенстване на техническите умения не само при децата, но и при възрастните. Кастингът е полезен и за това да се научиш да използваш техническите възможности на риболовните уреди. Така че моите наблюдения и присъствието ми тук остават насочени именно към пробуждането на детския интерес към тези аспекти от кастинга като спорт.

Специализираната изложба „Природа, лов, риболов“ продължава до 7 април 2024 г., неделя. Записалите се за участие в образователната инициатива деца вече са доста на брой, но ако сте жители на Пловдив или планирате да посетите града до края на изложението и искате вашето дете също да се включи в практическите занимания по риболовен кастинг, може да се свържете с организационния екип на НЛРС-СЛРБ и да заявите своето желание на имейл snejina_mihailova@abv.bg или lubo_stefanov@abv.bg .

Христина СИМЕОНОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ