През лятото в реката има разни други възможности за риболов, към които сякаш проявяваме по-голям интерес. Едрият кефал не е особено активен, тогава на въдицата налитат мъници или мерни, но неголеми кефалчета. През есента обаче картината се променя.
Колкото повече захлажда времето, толкова по-чести стават срещите със солидни кефали, които си заслужават вниманието. За спинингистите и техните необятни възможности като избор на примамки сега няма да говорим. Да съсредоточим вниманието си към есенните плодове, които може да се окажат изключително силен коз в улова на средни и едри кефали. Този риболов има отколешни традиции по нашите реки, особено що се отнася до старата школа.
Ако ще правим някаква условна класация на есенните плодове в менюто на кефала, то първото място най-подхожда на гроздето. Първо, защото безусловно се харесва от тази риба и второ, защото го има поне в продължение на два месеца и лесно може да се набави. По-дребно, добре узряло гроздово зрънце е доказана стръв при речен риболов. Харесва се и червеното, и бялото грозде, като е възможно да има и предпочитания, но това вече е въпрос на импровизации по време на самия риболов. Най-добре е да разполагаме с поне два сорта (за да има и от двата цвята).
Може да се подаде на леко дъно или на плувка. Ако ще се работи с плувка е редно да се съобрази тежината на самото зърно при балансиране на линията, за да не се получи преутежняване. При подаване на дъното е уместно линията да се прогони така, че да има възможност стръвта да се измества от течението.
Стари майстори работят с въдица без каквото и да е утежнение – само с крайна кука и нанизано на нея зърно. Замята се в началото на вир, където водата е по-забързана и после макарата се оставя с отворен бигел и възможност да изнизва влакно. Това е особено ефикасен подход при плашливи риби в по-плитка или бистра вода, където всякакви допълнителни аксесоари по линията може да пробудят съмнения и да се окажат пречка.
По отношение на куката: може да се ползва единична, но по-голям размер от порядъка на №6-8. Уместно е да се заложи на дребна тройна кука. При нея нанизването на зрънцето става по следния начин. Прави се разрез до средата на зрънцето с остър нож. Влакното над куката се пъха в разреза и после плодът се изтегля надолу, докато се забият остриетата. Така хем куката е скрита, хем стръвта е устойчива и не изпада, както може да се случи при ползване на единична кука.
При дънен риболов без утежнение индикацията на кълване е леко затруднена по разбираеми причини. Влакното е отпуснато и се изнизва от течението. Дори кефалът да поеме зърното и влакното видимо се изпъне, нека се изчака малко, защото усети ли съпротивление, може да изплюе. В случая се реагира като при улов на хищник, нищо че примамката е плодова.
На други есенни плодове също може да се залага при търсене на едри кефали. Шипки, глогинки, боровинки може да предизвикат интерес, ако ги има край реката и рибата е свикнала да се храни с тях. Но с едно важно условие – да са добре узрели и омекнали. Твърдите плодове не се нравят.
Ивелин СПАСОВ