140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

На откриването ловците от ЛРД-Осиковска и Правешка Лакавица почетоха паметта на свои колега

правешка лов

От ЛРД Осиковска и Правешка Лакавица към сдружение “Сокол” Ботевград 14 ловци излязоха на лов за пъдпъдъци в м. „Курташете” за откриване на новия ловен сезон.

Слуката им бе сравнително добра – 24 пъдпъдъка, като се има предвид предишните години, когато са имали доста по-богат лов, уточни председателят й Георги Петров.

Обяснението му бе в сушата и липсата на роса последната седмица. “Имахме късмет, защото беше паднал малък пасаж” – допълни той.

Към десет часа дружинката се събра на параклиса, където традиционно провежда турнири по ловна стрелба. Този път минитурнирът бе в памет на внезапно починалия на Гергьовден т.г. колега Илия Драйчев на 65 години – един от най-опитните ловци в дружинката, чиито наследниците предоставиха личните му ловни аксесоари за награда на най-добрите в стрелбата по панички. Патрондашът му, патрони, калъфът за пушка и други ще напомнят за него в ръцете на спечелелите ги, победителите от всичките 24 участници от дружинката. Младият ловец Траян Павлов зае първото място, на второ е Петко Иванов, а трети Георги Лазаров. 

правешка лов

После пак според традицията, ловците седнаха на курбан чорба, сготвена и този път от изключителния майстор Маргарит Марков и брат му Цветан.

По-късно Иван Иванов- Ванко отрупа скарата със слуката от пъдпъдъци.

правешка лов

На малки компании под един от навесите, вдигнати на това духовно място от неговия благодетел Кайо, ловците продължиха празника в тихи, разнообразни по теми разговори.

“Преди дни разселихме фазани, радваме се, че се адаптира и имат популация – видели сме майка да води малки фазанчета. Всяка година разселваме и правим лов на фазан”- каза председателят. Ловците са изградили три хранилки за фазан.

Според него, една от причините за оцеляването им е драстично намалялата популация на чакалите заради постоянната ловна преса на  хищничарите от дружинка Осиковска и Правешка Лакавица.

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ