Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

На откриването в ЛРС-Долна митрополия ловните кучета доказаха класа

Валери АНГЕЛОВ

Дългоочакваният ден за откриване на лова на мигриращ и дребен местен дивеч най-сетне настъпи. Ловците от сдружението в Долна Митрополия и тази година с нетърпение и в пълна готовност посрещнаха този ден. Получили разрешителните за лов няколко дни преди събитието, лъскаха пушките, снарадяваха патрондашите и брояха висулките на колана. Вълнението на стопаните се предаваше и на техните верни бойни другари – кучетата.

Още в тъмни зори най-нетърпеливите бяха вече на полето. Очакванията за по-силен сезон от миналия не се потвърдиха. Сериозните „усилия“ на арендаторите да намалят популацията на дивеча по полето, които след като ожънат, веднага дисковат, орат и засяват нова култура или ако оставят стърнището, пръскат го с хербициди, за да унищожат тревата, донякъде се оправдаха с успех. Добре, че поне нямаше пожари.

Така или иначе по-упоритите постигнаха някакъв резултат, но тези, които бяха излезли като на разходка без куче, се върнаха с празни висулки.

Добри постижения имаше в дружини Староселци, Подем, Ореховица, Байкал, Тръстеник, Биволаре и други.

Откриването на ловен сезон 2018 г. съвпадна с честването на 100-годишния юбилей на ЛРД-Рибен. Тези, които нямаха търпение, бяха излезли рано-рано на къра, да ударят по някой пъдпъдък и да разтичат кучетата. Председателят на дружината Митко Симеонов заедно с няколко помощника, запретнали ръкави от 5 ч. сутринта, се приготвяха да посрещат гостите за юбилея. Точно в 12 ч. всички бяха заели местата си в стола на кметството. След като поздрави с „Добре дошли“ и честити юбилея на ловците, председателят отстъпи мястото си на отец Иван да освети знамето. По-късно председателят на Управителния съвет на ЛРС-Долна Митрополия доц. д-р инж. Валери Ангелов от името на Управителния съвет връчи поздравителен адрес и парична награда на председателя на дружината по случай 100-годишния юбилей. Във връзка с това пак от името на Управителния съвет на сдружението той връчи грамоти на настоящия и бившите председатели на дружината за техния принос за развитието и през годините. С поздравителни адреси бяха отбелязани и юбилеите на ловците, навършили кръгли годишнини. Между тях беше и доайенът бай Живко Миленов, станал на 80 години на 5 август 2018 г.

Празникът продължи с веселие и хора под звуците на специално поканен оркестър и певица.

Така приключи първият ден от новия ловен сезон в ловно-рибарско сдружение Долна Митрополия.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ