140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

На разширено заседание в ЛРС-Кърджали си припомниха правилата, преди ловците да грабнат пушките

кърджали лов

В навечерието на откриването на 13 август на новия ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина Управителният съвет на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали проведе традиционното си разширено  заседание.

В него участваха представители на институиите, които имат отношение към организирането, провеждането и контрола на лова.

Председателят на ЛРС-Кърджали Васил Дончев запозна председателите на дружини с писмото на Изпълнителната агенция по горите във връзка с откриването на ловния сезон.

кърджали лов

Припомни, че ловуването се извършва с писмени разрешителни по образец и как да се попълнят, както  и за начините на лов – групово и индивидуално. Подчерта, че груповото ловуване на гургулица ще се извършва в събота и в дните обявени за национални празници. Нормата за отстрел на тази птица е намален  до осем броя на един ловен излет.

Председателят на сдружението предупреди колегите си да спазват стриктно противопожарните мерки, защото в момента от това по-важно няма.

Началникът на Районно управление „Полиция“ в Кърджали Никола Палахутев също напомни на ловците да внимават къде палят огън, че трябва да имат изрядни разрешителните за носене на оръжие, да спазват правилата за безопасност при боравене с ловното оръжие. Предупреди ги, че има проверки.

кърджали лов

„Вие, председателите на дружини сте лицата на ловците, трябва да сте пример за тях, добре да ги инструктирате в началото на сезона за правилата по време на лов – предупреди директорът на Държавно ловно стопанство “Женда“ Радослав Боев. – Не позволявайте да се употребява алкохол по време на лов, за да не станат  неприятни инциденти.”

Директорът на Регионалната дирекция по горите Георги Шереметев обърна внимание на констатирани пропуски в попълването на разрешителните за лов. Той бе категоричен, че графиците трябва да се спазват и да не се ловува в други ловища. Ако между някои дружини има спорове за границите на ловните полета, те могат да се видят на интерактивната карта на ловните райони.

Васил Дончев акцентира и на предстоящия мониторинг за разпространението на гургулицата. Той призова за сериозно отношетие по въпроса. Ще се събират левите крила от всички отстреляни на 13 август гургулици. Стана ясно, че както навсякъде в страната, така  и в  района на Кърджали, гургулиците намалават.

В заседанието участваха също директорът на Държавното горско стопанство в Ардино Ертан Еминов и представител на служба КОС към РУ в Кърджали.

Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ