140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

На Североизток чакалите са навсякъде, борбата е безмилостна

шабла чакалите

За шабленските ловци има забавления в хода на ловния сезон. На Североизток чакалите се навъдиха дотолкова, че са навсякъде. Хората излизат на групов лов за диви свине, но като ги няма, поне стрелят по чакали.

Втора градска дружина в ЛРС-Шабла е безспорен лидер в това отношение. Само през месец октомври са се отчели с 25 от чакалите. Силни резултати реализираха и в селата Горун и Ваклино.

„В нашия район нямаме големи гори. Пръснати са тук-там малки кории, където е трудно да се задържат диви свине, понеже човешкият пресинг е голям – туристи, дървари, гъбари“ – споделя ръководителят на ЛРС-Шабла Павлин Павлов.

шабла чакалите

И допълва картината от ловния сезон.

„Затова ловците наблягат на чакалите, поне те са в изобилие. В тръстиковите плантации около езерата е пълно, при всеки групов излет падат чакали и то по много“.

Но в сдружението имат и други аргументи в лова. През двата разрешени месеца за отстрел на яребица са планирани общо четири излета. Два вече проведоха през октомври, ще ловуват и през ноември. Във Втора градска дружина са реализирали 50 яребици при първите излети и са доволни от слуката. С добър отстрел се хвалят ловците и в с. Езерец.

шабла чакалите

Фазаните също са със стабилна популация. И през тази година направиха силна кампания и разселиха 1200 фазанчета, доотгледани според разпоредбите в четирите волиера, с които разполага сдружението. Има и добра дива популация. И в шестте дружини за запланували от 4 до 7 излета през сезона, според наличните запаси по места. Засега лидери по отстрел на фазани са ловците от с. Ваклино, отчели се с 45 бройки.

Водоплаващ дивеч също влиза в разчетите за ловуване през зимата. Засега обаче диви патици и гъски няма. Чакат да застудее трайно, за да дойдат от Румъния.

Все пак надеждите да падне някоя и друга дива свиня не са отшумели. Най-после преваля дъжд, времето захлади и есента заприлича на есен. Може би през зимните месеци слуката ще огрее и шабленските ловци. Дотогава ще се тешат с чакали, пък каквото дойде друго по-ценно – добре дошло.

В състава на сдружението има 6 дружини и общо 300 ловци.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ