Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Над 100 хиляди балкански пъстърви обогатяват родопски реки

балкански пъстърви

Южноцентрално държавно предприятие – Смолян си е поставило амбициозната задача да зариби реките в Родопите с над 100 хиляди рибки от вида балканска пъстърва.

Първите 51 хиляди балкански пъстърви вече са разселени, като с тях са зарибени горните течения и притоците на повече от 20 реки на територията на Държавните горски и ловни стопанства – Смолян, Триград, Борино, Доспат, Батак, Кормисош – гр. Лъки, Чепино – гр. Велинград, Извора гр. Девин.

Балкански пъстърви са типичен обитател на студените и чисти планински реки и потоци, богати на кислород и е сигурен индикатор за чиста природа. Но трудно може да поддържа естествена популация заради големия човешки пресинг. По тази причина се провеждат за­рибителни мероприятия, за да има повече живот в дивата ни природа и тази красавица да бъде съхранена.

***

И друга зарибителна акция имаше широк обществен отзвук тези дни. Община Пловдив и „Напоителни системи“ зарибиха Гребния канал в Пловдив с 600 кг толстолоб и бял амур. Рибите-мелиоратори се пускат с цел да се овладее обрастването на водоема с водна расти­телност.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ