140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Националните ловно-рибарски организации от Балканите заедно пред съвременните предизвикателства за лова

На 6 април 2019 г. в Сапарева баня, по покана на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в БЪлгария”, се събраха представители на националните ловни организации на България, Сърбия, Гърция и Северна Македония. Братислав Чиркович, председател, Боян Радованович и Зоран Алексич от Националната ловна организация на Сърбия, Саша Йовановик, Игор Трайковски и Вилям Велковски от република Северна Македония, Кирякос Скодрас и Христос Калацис от Гърция, инж. Васил Василев – председател на българската национална ловна организция, Даниел Тошков, главен секретар и Цветелина Лазарова – връзки с обществеността, както и представители на някои ловно-рибарски сдружения от страната взеха участие в срещата. В приятелска обстановка Балканските ловци дискутираха оживено  най-наболелите проблеми пред общността и споделиха опита си за справяне с някои от тях.

Първа тема в разговорите бе актуалната заплаха от настъпващата Африканска чума по дивите свине. Инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение говори за трудностите пред, които са изправени българските ловци при справяне с проблема с АЧС на територията на страната. Той сподели, че са открити 27 огнища на заразата, предимно в Североизточната част на страната и разказа и за мерките от страна на държвата и отговорните институции,  предприети срещу разпространение на заболяването. Колегите от останалите балкански държави информираха за мерките за превенция и осведомяване, които предприемат към настоящия момент.

Възможността да бъдат усвоявани средства по проекти за трансгранично сътрудничество, както и финансиране на дейности, свързани с опазване на видове и хабитати, повишаване на информираността на населението, обучение и работа с деца, беше изключително интересна тема, която всички коментираха оживено.

Прдставителите на Балканските ловни организиции се обединиха около темата за обща образователна кампания насочена към деца и юноши. Приоритет за общността е правилното изпращане на точни послания към публиките и възпитание на младото поколение да цени и не губи връзката с природата.

Беше обсъдено издигането на обща кандидатура за вицепрезидент з на Асоциацията на европейските ловци  FACE за Югоизточна Европа.

Участниците в срещата със задоволство подчертаха ползотворността на срещата, с оглед защита на интересите на ловните организации от Балканите и си обещаха тези срещи да станат регулярни.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ